Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

48 uur bouwen aan een beter Georgië

13 Jun 2014

Diplohack’ werd ontwikkeld in Londen, maar ondertussen zijn er ook al edities in Stockholm en Tallinn geweest. De Nederlandse Ambassade in Tbilisi vond dat Georgië niet kon achterblijven.

Samen met UNDP Georgië werd de eerste Georgische Diplohack georganiseerd. 48 uur lang werden betrokken burgers, wereldverbeteraars en andere creatievelingen, gekoppeld aan ‘hackers’. Tijdens deze ‘hackathon’ worden maatschappelijke uitdagingen op een innovatieve manier aangepakt. En aan het eind van het weekend is er dan al een werkend prototype!

Digitale diplomatie
De invloed van internet op de samenleving kan moeilijk worden overschat. Denk aan de Groene Revolutie in Iran en de Arabische Lente, maar ook aan Edward Snowden en de roemruchte ‘cyber-attacks’ op Estland in 2007 en Georgië in 2008. De enorme mogelijkheden van het wereldwijde web blijven echter nog vaak onbenut in internationale betrekkingen en bij de bevordering van mensenrechten. Nederland is één van de voorlopers. Zo zijn we één van de initiatiefnemers van de Freedom Online Coalition, die zich inzet voor de bevordering van internetvrijheid en de vrijheid van meningsuiting online. Diplohack sluit aan op ons mensenrechtenbeleid, en de durf om te experimenteren met onorthodoxe methoden. Bovendien worden de deelnemers geïnspireerd om het heft in eigen hand te nemen wanneer zij maatschappelijke problemen of commerciële kansen tegenkomen.

Dit jaar vond de Freedom Online Coalition plaats op 28 en 29 april in Tallinn. In verband hiermee werd Diplohack Tbilisi officieel afgetrapt met een openingsevenement op 24 april. De geesten werden hier alvast rijp gemaakt voor de hackathon van 30 mei tot 1 juni. Tijdens brainstormsessies in de daaropvolgende maand was het al duidelijk geworden hoeveel ideeën er leefden onder binnen- en buitenlandse NGO’s, diplomaten, en vele andere enthousiaste betrokkenen. Elk idee was welkom, als het maar innovatief was, en als het maar het contact tussen burgers en besluitmakers verbeterde.

Diplohack Tbilisi
Op 30 mei was het dan zover: 48 uur lang werden jonge techneuten, activisten en andere creatieve geesten, bij elkaar gezet. Diplohack Tbilisi // UNDP Innovation Challenge ging nu echt van start! De Georgische NGO Elva en de Estse ‘start-up hub’ Garage48 waren mentor en medeorganisator. De ideeën liepen uiteen van oplossingen voor de verkeersproblematiek tot een digitale koopjesjager. Na een korte presentatie van mogelijke ideeën, werden er teams gevormd. Voor een hackathon bleek meer nodig dan alleen programmeren: er waren ook teamleden nodig om het product te testen, te ontwerpen, in de markt zetten, en om het uiteindelijk allemaal te presenteren.

Overal in de twee ruime, lichte ruimtes – en in de fantastische binnentuin bovendien – zaten de teams met hun laptops op schoot tot laat in de avond te werken. Sommigen gingen zo lang door, dat zij de volgende dag in slaap vielen. Er werd niet alleen naar beeldschermen getuurd: er werd ook volop geoefend met presenteren. In de hitte van Tbilisi, en met weinig slaap, was dit niet de meest gemakkelijke opgave. Maar er werd wel degelijk geleverd op de zondagmiddag!

De jury was zeer breed samengesteld. Behalve de Nederlandse ambassadeur, Hans Horbach, en het hoofd van UNDP Georgië, Niels Scott, maakten ook andere diplomaten en vertegenwoordigers van de Georgische overheid, het parlement, universiteiten en het bedrijfsleven deel uit van de jury. Bij sommige teams was het direct duidelijk dat zij wisten waar zij mee bezig waren. Het aanwijzen van de winnaar bleek dan ook een makkelijke opgave: de website ‘Rupori’ waarop klachten en problemen van burgers worden gerangschikt naar urgentie. Het winnende team zal de komende tijd met steun van de Nederlandse ambassade en UNDP Georgië worden begeleid om het project verder te ontwikkelen.

Doorslaggevend voor de eindstand waren de sterke samenwerking en presentatie in het winnende team en de maatschappelijke relevantie van hun idee. Dit schept positieve verwachtingen voor de verdere ontwikkeling van het project. UNDP Georgië gaat door met haar Innovation Challenge. Ook de Georgiërs waren zeer enthousiast, en ik ben er van overtuigd dat velen geïnspireerd zijn om maatschappelijke uitdagingen met innovatieve ideeën tegemoet te treden!

Dit blog is eerder geplaatst in Mensenrechtenwereldwijd.

Share Button

About the author

Hans Horbach
Written by Hans Horbach

Dutch ambassador to Georgia

Hans Horbach (1953) was born in 1953 in Gulpen, Zuid- Limburg. He has worked for the Netherlands Ministry of Foreign Affairs since 1979. Before coming to Tbilisi in August 2013, Ambassador Horbach most recently served as Consul-General in Toronto and the Ambassador in Port of Spain in the Republic of Trinidad and Tobago. Previous postings were at embassies in Luanda (Angola), Buenos Aires (Argentina), Hanoi (Vietnam), Lissabon (Portugal) and permanent representations in New York (UN), Brussels (NATO), as well as several positions at the Ministry of Foreign Affairs in The Hague.

Ambassador Horbach lives in Tbilisi with his wife, Sonja.