Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Caribisch Koninkrijk

13 Jul 2017

Als ik in de oude Chevrolet stap, zie ik het vlaggetje van Bonaire direct liggen. Ik vraag de chauffeur hoe hij die gekregen heeft. ‘Van de delegatie van Bonaire’, zegt hij, terwijl hij gelijk vraagt waar ik vandaan kom. ‘Het Koninkrijk der Nederlanden, dus ook een beetje Bonaire’, antwoord ik.

Want dezer dagen ben ik samen met een grote delegatie Bonairianen bij het ‘Festival del Caribe’ in Santiago de Cuba, waar het eiland de eregast is tijdens deze 37e editie. Met musici, dansers, andere kunstenaars en een groot aantal supporters zijn ze naar Cuba afgereisd om Cubanen en vertegenwoordigers uit de gehele Cariben -ruim opgevat want ook ArgentiniĆ« is groots aanwezig- kennis te laten maken met de Bonairiaanse cultuur.

In Cuba ben ik zeker niet alleen de ambassadeur voor het Europese Nederland, maar mag ik vaak ook het Caribisch Koninkrijk vertegenwoordigen en ondersteunen. En tussen de swingende muziek door leer ik de Cubanen het koninkrijk beter kennen: met zijn voor buitenstaanders ingewikkelde Koninkrijksstatuut, met een voor Cubanen onbekende meerpartijendemocratie en met een groot aantal fantastische bedrijven actief in Cuba, bijvoorbeeld scheepsbouwers en baggeraars.

Cultuur bindt, cultuur opent deuren en cultuur biedt een mooi aanknopingspunt voor andere doelstellingen van het buitenlands beleid, zeker in een cultuurminnend land als Cuba. Na drie dagen swingende Bonairiaanse cultuur in Santiago de Cuba begin ik weer aan de bijna 1000 kilometer lange reis terug naar Havanna, terug naar de ambassade.

Share Button

About the author

Alexandra Valkenburg
Written by Alexandra Valkenburg

Ambassador - Chef de Poste, Netherlands Embassy in Cuba

Other recent posts by Alexandra Valkenburg

All posts by