Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

De gesloten ambassade is aan het werk

17 Apr 2015

Burned truck in Yemen

Op 12 februari moest de Nederlandse ambassade in Sana’a sluiten. De veiligheidsrisico’s werden te groot. Voor de staf van de ambassade was het ook een heel vervelend besluit. De sluiting drukte de ernst van de situatie in Jemen uit en voor iedereen op deze post begon een onzekere periode. Minister Koenders had in de brief aan de Tweede Kamer benadrukt dat de ambassade weer open zou gaan zodra de veiligheidssituatie dat zou toelaten. Maar helaas liepen de spanningen verder op. De Houthi’s en Saleh-getrouwe militairen gingen door met hun opmars naar het zuiden. Toen eind maart Aden werd aangevallen vroeg president Hadi om hulp en startte Saoedi-Arabië met een luchtoffensief. Ondertussen maken jihadistische groepen als Al Qaida en IS gebruik van de chaos.

 

Dagelijks krijg ik updates over de situatie in het land van mijn Jemenitische ambassademedewerkers. Zij zijn achtergebleven in Sana’a en vertellen ons over de laatste ontwikkelingen. Twee weken geleden werd een zuivelfabriek in Hodeidah geraakt en vielen er 35 doden. Het bericht raakt me. In januari was ik er op bezoek. Sommige ambassademedewerkers wonen dicht bij militaire doelen die ’s nachts worden gebombardeerd. Zij schuilen in kelders en zitten in grote angst. De bombardementen worden met precisie uitgevoerd maar er kan van alles misgaan. Een medewerker bevond zich vlakbij een konvooi vrachtwagens dat werd aangevallen. Hij stuurde ons foto’s van de uitgebrande trucks.

 

Iedere week skypen we met het hele team. Dan nemen we ons werk door. Wat berichten de lokale pers en media over de politieke ontwikkelingen? Hoe het loopt met de uitvoering van hulpprojecten? Wat kan er nog betaald worden met voldoende garantie dat het goed terecht komt? Hoe zit het met de Nederlanders die nu alsnog Jemen willen verlaten? Hoe gaat het met de bewaking van onze compound? De ambassade is gesloten maar wij zijn gewoon aan het werk. Onze Jemenitische collega’s leveren daarin een belangrijke rol. Zij vertellen ons hoe moeilijk het leven in Sana’a inmiddels is geworden. De elektriciteit is de meeste tijd afgesloten. Er is nauwelijks diesel te krijgen. In de winkels is het aanbod gering en de producten die er wel zijn, zijn peperduur.

 

De berichten uit andere delen van Jemen zijn nog dramatischer. In Aden is er nauwelijks drinkwater. De bevoorrading stokt en de honger neemt snel toe. De zorgen over ondervoede kinderen zijn groot. Essentiële gezondheidszorg valt uit. De Nederlandse humanitaire coördinator van de VN in Jemen, Johannes van der Klaauw, somt in een briefing in Geneve de kille cijfers op. Het aantal doden en gewonden stijgt snel. De VN wijst erop dat het humanitaire beroep voor Jemen nog nauwelijks donaties heeft opgeleverd. In Nederland heeft het Rode Kruis giro 6868 voor Jemen open gesteld.

 

Ondertussen praten wij in Nederland met vertegenwoordigers van NGO’s en hulporganisaties. We spreken over de laatste ontwikkelingen en horen over ervaringen van hun Jemenitische partners. Via skype spreken we met UNDP over onze gezamenlijke projecten in Jemen. Binnenkort voeren we in Amman verder overleg. We dragen bij aan de briefings voor minister Koenders. Met minister Ploumen zitten we aan tafel over een brief aan de Tweede Kamer over de hulp. Wat kan er doorgaan en wat moeten we noodgedwongen nu stoppen? De minister geeft de kaders aan. Wij gaan de brief voorbereiden. Met mijn collega-ambassadeurs uit Sana’a bel en mail ik. Ook zij zitten in hun hoofdstad of ergens in de regio. President Hadi, de meeste ministers en hun adviseurs zijn in Saoedi-Arabië. Ook met hen probeer ik de contacten te onderhouden. Er is veel te doen en wij gaan door met ons werk.

Share Button

About the author

Aldrik Gierveld
Written by Aldrik Gierveld

Dutch ambassador to Yemen

He started working with the Netherlands’ Ministry of Foreign Affairs in 1990. In the beginning of his career he worked amongst others with our Embassy in Boedapest and in The Hague on security and European integration issues.

Then

2001 - 2004 Head Economic Department Embassy in Rome

2004 - 2006 On secondment to the European Commission in Brussels, Department for Programming and coordination of Commission policies

2006 - 2010 Head of the Environment department, Permanent Representation to the EU, Brussels

2010 - 2014 Deputy director Multilateral Institutions Department, Ministry of Foreign Affairs