Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

De Sloveense beurs

17 Sep 2015

In september vindt in Celje de grootste beurs van Slovenië plaats: MOS. Celje is de 3e stad van Slovenië, na de hoofdstad Ljubljana en industriestad Maribor. Het is een leuk oud stadje met Romeinse wortels (‘Celeia’) en een burcht die op een heuvel boven de stad uittorent. Ooit huisde hier de Graaf van Celje, nu is de burcht een imposante ruïne.

De MOS-beurs vond echter plaats op een bedrijventerrein, aan de rand van de stad. Goed bereikbaar dus. Daarnaast is Celje gunstig gelegen, bij de snelweg, centraal in Slovenië. Hierdoor ook goed bereikbaar vanuit de buurlanden Oostenrijk en Kroatië. De centrale ligging in Europa is een eigenschap waar Slovenië zich ook op andere gebieden mee probeert te profileren.

Daar komt bij dat het land een goede uitvalsbasis vormt naar de westelijke Balkan. De Slovenen kennen die regio en de taal vanwege het gemeenschappelijke Joegoslavische verleden. Tot op heden werken deze verkoopargumenten slechts beperkt voor het aantrekken van bedrijven. Waarschijnlijk ook omdat er nadelen tegenover staan, zoals bureaucratie. Met 2 miljoen inwoners heeft Slovenië een relatief kleine thuismarkt.

Terug naar Celje. Nadat ik mijn kinderen op school heb afgezet, rijd ik van Ljubljana naar Celje. Dat is een uurtje rijden. Alles zit mee en ik arriveer ruim op tijd. Als ambassademedewerker wordt ik als vip beschouwd en mag ik de auto vlak bij de ingang parkeren. Ik heb een uitnodiging voor de opening om 10:00 uur. Eigenlijk ben ik meer geïnteresseerd in de beurs zelf. Wat wordt er verkocht? Wie is het publiek? In hoeverre kan dit in de toekomst interessant zijn voor Nederlandse bedrijven?

Maar eerst de opening. In de aankondiging is vermeld dat minister-president Cerar deze zal verrichten. Ik verwacht een korte speech en het doorknippen van een lint, of iets dergelijks. Daar blijk ik me danig in te hebben vergist. De grote zaal met stoelen stroomt langzaam vol met mensen. Als laatsten komen de echte vips binnen: de minister-president, vergezeld door de minister van Economische Zaken, de minister van Defensie en de minister voor de Sloveense Diaspora. Bij mij rijst vraag of dit in Nederland zou kunnen: Rutte en nog 3 ministers bij de opening van de Huishoudbeurs of autoRAI.

Dit is echter niet Nederland en het geeft ook aan hoe belangrijk deze MOS-beurs voor Slovenië is. Er volgen speeches, afgewisseld met muziek van de militaire Big Band. Het Sloveense leger heeft afgelopen decennium veel bezuinigd. Hierdoor zit het ruim onder de NAVO-norm voor defensie uitgaven. Ik ben blij dat de Big Band de dans is ontsprongen. Het is een welkome afwisseling op de lange toespraken die ook nog eens in het Sloveens zijn. Alleen de toespraak van de Chinese ambassadeur is in het Engels. China is focusland bij deze MOS-beurs en één van de hallen wordt gevuld door Chinese bedrijven.

Een uur later is de MOS-beurs officieel geopend. Ik loop rond. De sfeer is gemoedelijk. Er zijn ruim 1.500 stands en het aanbod is uitermate divers: van Sloveense wijnen tot kampeerwagens, van parket tot machines voor het MKB. Bij een verpakkingmaterialen stand worden ook Nederlandse producten verkocht. Veel Nederlandse bedrijven werken op deze manier en hebben een Sloveense distributeur.

Het publiek bestaat zowel uit consumenten als bedrijven. In de 6 dagen bezoeken zo’n 120.000 dat de beurs duurt. Al met al is mijn inschatting dat deze beurs, dankzij goede bezoekerscijfers en locatie, een geschikte plek is voor een bedrijf dat zijn producten in Slovenië bij het algemene publiek aan de man wil brengen.

 

Share Button

About the author

Paul van Oostveen
Written by Paul van Oostveen

Paul van Oostveen

Deputy Head of Mission at the Dutch Embassy in Ljubljana, Slovenia.

Educated as a biologist at the University of Groningen, Paul made a career switch when he joined the Dutch foreign service in 1997. He has worked on various positions at the ministry and abroad, in Belgrade, St.Petersburg and since 2012 in Ljubljana. He is married and has two daughters and a son.