Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Over Deborah, vleermuizen en gezondheid

11 Sep 2014

De meisjesnaam “Deborah”… dat is het codewoord waarmee velen in West-Afrika de Ebola-epidemie aanduiden. “Deborah is in het huis van de familie Diallo”. Geen bezoek om je op te verheugen, op z’n zachtst gezegd.

Meer dan 1500 mensen zijn sinds maart 2014 aan Ebola overleden. De meest getroffen landen zijn Guinee, Liberia en Sierra Leone. Maar er is nu ook al een eerste geval in Senegal. Om de hoek bij de Nederlandse residentie wordt de man behandeld. Deborah is vlakbij.

Vleermuis
Dit is de grootste uitbraak ooit van deze mysterieuze ziekte. Waarschijnlijk is de vleermuis de drager van het virus. Via apen, en de consumptie van apenvlees en bush-meat, komt het virus bij de mens. De eerste symptomen zijn koorts en spierpijn. Daarna hevige bloedingen: extern en intern. Eenmaal besmet, hebben slachtoffers een zeer lage overlevingskans. 60%-90% van de geïnfecteerden sterft. Er is geen vaccin.

Artsen en hulpverleners, de frontlijnstrijders voor het recht op gezondheid, zijn bijzonder kwetsbaar voor het virus. Het wordt alsmaar moeilijker om hulpverlenend personeel te vinden dat bereid is de grote risico’s te lopen.
Maar Ebola toont ook het failliet van de eerstelijns gezondheidszorg in West-Afrika.

Op het vliegveld van Dakar, terugkomend uit Europa, werd ik eergisteren gecontroleerd met een ‘thermoflash’: een pistool-thermometer. Ook mijn dochter van 1,5 jaar. Iedereen met koorts is verdacht.

Een experimenteel medicijn is toegediend op twee Amerikaanse hulpverleners, die wonderlijk genazen. Maar het medicijn is nog niet beschikbaar voor de slachtoffers in Afrika. Hebben Afrikanen geen recht op het serum? Volg het emotionele debat op twitter hierover via #giveustheserum.

Ontwrichting
Ebola zorgt voor grote economische en maatschappelijke ontwrichting. Landen sluiten de grenzen voor burgers die afkomstig zijn uit landen waar het Ebola-virus heerst. De regio wordt de facto in quarantaine geplaatst. Dat leidt tot grote economische schade. Distributieketens van voedsel worden door grenssluitingen doorgeknipt. De VN voorspelt voedselschaarste. Deborah is een zwarte weduwe die met haar web de sociaal-economische rechten van West-Afrikanen verstikt.

Toch is er geen reden tot paniek. Deborah slaat uitsluitend toe als je in direct contact bent geweest (bloed; zweet; tranen) met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus. Zie ook de website van het RIVM.

Op de Ambassade nemen we voorzorgsmaatregelen, die ons ook door de Wereld Gezondheidsorganisatie worden aangeraden.
Er hangen informatieposters in de Consulaire visumruimte. Overal is desinfecterende handgel aanwezig. Elke dag wordt de balieruimte grondig met chloorwater gewassen.
We hebben nauw contact met de Nederlandse gemeenschap in Senegal. En de Nederlanders in Guinee en Gambia (waar wij ook verantwoordelijk voor zijn). Onze collega’s op de Ambassade in Accra doen hetzelfde met de landgenoten in Sierra Leone en Liberia.

De epidemie is nog niet uitgewoed. Het wordt waarschijnlijk eerst slechter, voordat het weer beter wordt. Deborah is nog niet vertrokken.

Dit blog is eerder gepubliceerd op Mensenrechtenwereldwijd.

Share Button

About the author

Pieter Jan Kleiweg De Zwaan
Written by Pieter Jan Kleiweg De Zwaan

Dutch ambassador to Senegal

Pieter Jan was born on 25 June 1968 in New York. He is married and has three children.

Professional experience

Since 2012: Ambassador to Senegal, Cape Verde, Gambia, Guinea Bissau, Guinea Conakry and Mauritania

2008-2012: Head of External Affairs Division at the EU Department. Responsabilities included: trade policy, EU-aid (inter alia Development Fund), EU-enlargement, EU-sanctions.

2006-2008: Taskforce Uruzgan at the Security Policy Department. Responsible for coordination of the Netherlands military mission in Afghanistan (Defence, Developement, Diplomacy).

2003-2006: Councellor, Royal Netherlands Embassy in Paris (France). Responsabilities included: trade promotion, economic reporting, management.

1999-2003: The External Affairs Division at the EU Department (Deputy Head).

1996-1999: Royal Netherlands Embassy Paramaribo, Suriname (Second Secretary)

1995-1996: Asia Department (Policy Officer Vietnam)

1994-1995: Diplomatic training< p>