Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Diplomaat in de Centraal Afrikaanse Republiek

3 Jul 2015

Central African Republic

Met het kleine VN vliegtuigje komen we hobbelend aan over de onverharde startbaan van het provincieplaatsje Bossangoa. Een rieten hutje is de aankomst- en vertrekhal. Het is een van de vele plaatsjes in de Centraal Afrikaanse Republiek die geteisterd zijn door het geweld ruim een jaar geleden en waar een deel van de bevolking is weggevlucht.

Nietsvermoedend stappen we uit en daar staat de voltallige gemeenteraad in een rij opgesteld om ons te begroeten. Een meisje biedt mij met een paar keurige Franse zinnen, doodzenuwachtig, een bos zelf geplukte bloemen aan. We zijn geroerd en ook beschaamd: waaraan hebben we dat verdiend? Dat gevoel zal tijdens dit tweedaagse bezoek steeds bij ons blijven.

In een klein konvooi van VN- en NGO auto’s rijden we naar het stadhuis, een te mooi woord voor een bijna geheel leeggeroofd kaal gebouw. Alleen de kamer van de Prefectuur is weer enigszins gemeubileerd, maar de kasten zijn leeg. Hoofden van de quartiers staan opgelijnd en samen met vele andere lokale hoogwaardigheidsbekleders worden we in de kamer van de Prefectuur gepropt.

Die hoogwaardigheidsbekleders behoren tot het lagere echelon van gezagsdragers, want het hogere kader is tijdens het geweld gevlucht naar de hoofdstad en nog nauwelijks teruggekeerd. Dus een hoofdstad van een prefectuur(provincie) met bijna geen lokaal bestuur. Dat betekent: geen rechtspraak, geen politie, geen lokaal georganiseerde gezondheidszorg, onderwijs en andere voorzieningen. Internationale hulporganisaties houden nu enigszins de gezondheidszorg en het lager onderwijs draaiend.

 

Central African Republic

Maar de aanwezigen zijn blij: ik ben de eerste ambassadeur die hen bezoekt. In gloedvolle woorden wordt het Nederlandse volk bedankt voor de hulp die via organisaties als Cordaid, de VN, AZG, AZG, Free Press Unlimited in Bossangoa terecht komt. Ik houd ook een verhaal en kan niet veel anders dan over vrede en verzoening praten en hen veel goeds te wensen met al de uitdagingen waar ze voor staan. Er is blijdschap vanwege onze komst, dus reden voor de lokale muziekband om op te treden. En daar staan ze dan ook voor het gemeentehuis vrolijk te trommelen en iedereen deint mee. Even alle zorgen vergeten.

IMG_5152

Hoe heel anders is de ontvangst bij de President van de Centraal Afrikaanse Republiek, Mevrouw Samba Panza twee dagen later. In hoofdstad Bangui zitten wij dames keurig samen op een bankje te praten onder toeziend oog van een aantal mannen ministers. Nu kan ik kan haar vertellen over mijn bezoek aan Bossangoa. Zij is er nog niet geweest en belooft ook te gaan.

Omdat ik daar nu met eigen ogen gezien heb hoe het is, kan ik iets meer begrijpen als ik met haar praat op macroniveau over straffeloosheid, geweld, de mensen op het platteland die niets hebben en hoe een economische ontwikkeling van de grond te krijgen als er helemaal niets is. En is het omdat we allebei vrouw zijn dat we ook praten hoe er meer vrouwen bij de aanstaande verkiezingen kunnen meedoen?

Central African Republic

Dat delen, het verbinden, die ervaringen, dat maakt het vak van diplomaat zo mooi.

Share Button

About the author

Susan Blankhart
Written by Susan Blankhart

Netherlands ambassador in Sudan, also accredited to Central African Republic, Chad and Eritrea.

I was appointed to Sudan in 2012. From 2008-2012 I was ambassador to Egypt and earlier to Costa Rica and Sri Lanka. Before 2002, I worked at the ministry of Foreign Affairs in The Hague, mainly in the fields of human rights, humanitarian aid, conflict prevention, good governance and on gender issues. Experience I use in my work here in the four countries I am accredited to now. Furthermore I am interested in developing economic opportunities and relations between our countries and bringing Sudanese and Dutch people together by finding common ground.

I was born and spent part of my childhood in Indonesia. I am married and we have three children living all over the world.