Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Economic diplomacy: ‘toys for boys’

22 Jun 2015

Tesla

We kregen een uitnodiging voor de ‘Ambassador Rally Ljubljana’. Omdat de ambassadeur in het buitenland was, mocht ik als plaatsvervanger in zijn plaats deelnemen. Het was een promotie voor elektrische auto’s, zo bleek bij navraag.
Als ambassade word je regelmatig gevraagd om evenementen bij te wonen, omdat de aanwezigheid van buitenlandse diplomaten de status van het evenement verhoogt. Niet altijd zinvol voor Nederland, is mijn mening. Maar omdat de Nederlandse overheid elektrisch rijden wil stimuleren en het geen kwaad kan om Nederland als milieubewust land te profileren, leek me het wel gerechtvaardigd om aan dit evenement deel te nemen.
Daar kwam een reden bij. Bij de rally zou ook de Tesla aanwezig zijn – behalve een natuurkundige is dit ook een automerk. Deze sportieve Amerikaanse elektrische auto wordt voor de Europese markt in NL geassembleerd. Promotie hiervan is dus ook een Nederlands economisch belang.

Met mijn benzine aangedreven Volvo reed ik naar het evenemententerrein. Daar hadden zich al diverse collega diplomaten verzameld. En er was veel pers, vooral fotografen, om de bijzondere auto’s – en ons – vast te leggen. Daarbij zag een van de fotografen een elektrische auto niet aankomen en viel op de motorkap. Geen schade, gelukkig, maar wel het grote nadeel van elektrische auto’s: je hoort ze niet aankomen en dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede.

 

Vervolgens begon het uitdelen van de autosleutels, door een pitspoes op hoge hakken. De twee collega’s van de Duitse ambassade kregen een BMW en een Smart toebedeeld, de Japanse ambassadeur een Nissan, mijn Franse college een Renault, en zowel mijn Amerikaanse collega als ikzelf een Tesla… Velen keken mij jaloers aan – waarop ik de connectie van deze fraaie sportwagen met NL uitlegde. De autosleutel van een Tesla ziet er trouwens uit als een speelgoedautootje. Knijp je op het dak, dan ontgrendelen de deuren. Knijp je op de achterkant, dan opent de achterklep. En tweemaal knijpen op de voorkant opent de motorkap. Waar overigens ook bagageruimte is, want de kleine elektrische motor bevindt zich onder de achterbank.

 

Nadat ik gevraagd had of de auto goed verzekerd was – weliswaar rijd ik al jaren schadevrij, maar toch: een nieuwe Tesla kost minimaal 70.000 euro – stapte ik in. Naast mij stapte Tomaz in, mijn navigator voor deze 14km lange rally. Hij bleek tevens de verhuurder van de auto en vertelde mij tijdens de rit alle wetenswaardigheden. De Tesla heeft een bereik van ruim 500 km. Het model waarin ik reed, had 380 pk en gaat in 3 sec. van 0-100 km/u. Of ik het gaspedaal even flink wilde intrappen. We schoten vooruit. Toch wel een groot verschil met mijn fijne Volvo. Een touchscreen op de middenconsole was het navigatiepaneel. Daarmee kon ik ook het dakraam openen, simpelweg door het open te schuiven met mijn vinger op het scherm. Tomaz legde uit dat de auto ook een permanente internetverbinding heeft. Bij panne kan het Tesla hoofdkantoor op afstand nagaan wat er mis is en in een deel van de gevallen het probleem verhelpen. Niet meer wachten op de Wegenwacht dus.

 

Intussen draaiden wij de snelweg af, terug richting het evenemententerrein. Langzaamaan, de streeftijd was 14,5 minuut en ondanks dat ik rustig en voorzichtig had gereden, lag ik voor op schema. Ik viel dan ook niet in de prijzen, die gingen naar twee vrouwelijke en één mannelijke collega – alle vooroordelen ten spijt. Wat mij restte, was een mooie ervaring. En de overtuiging: de ambassadeur van de toekomst, die rijdt in een Tesla!

Share Button
  • 22 Jun 2015, 7:36
  • Posted in Economy
  • No comments yet

About the author

Paul van Oostveen
Written by Paul van Oostveen

Paul van Oostveen

Deputy Head of Mission at the Dutch Embassy in Ljubljana, Slovenia.

Educated as a biologist at the University of Groningen, Paul made a career switch when he joined the Dutch foreign service in 1997. He has worked on various positions at the ministry and abroad, in Belgrade, St.Petersburg and since 2012 in Ljubljana. He is married and has two daughters and a son.