Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Er valt veel te winnen met sport

14 Nov 2014

De afgelopen week stond voor ons in het teken van het bezoek van het Nederlandse Olympische Comité NOC*NSF en hun Nederlandse sponsors en partners in sport aan Rio de Janeiro. In sporttermen gesproken: het startschot richting de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2016.

Sinds 2012 heeft het comité in Rio een huis met compound gehuurd, waar trainers, atleten en andere gasten kunnen verblijven in de aanloop naar de Spelen. Het NOC*NSF komt niet alleen om te halen, maar ook om te brengen. In een uniek partnerschap met de Brazilianen loopt het comité internationaal voorop bij het uitwisselen van kennis en ervaring. Het NOC*NSF is partner in een project van de gemeente Rio, gericht op jonge sporttalenten in achterstandswijken. Regelmatig worden clinics georganiseerd op 3 speciale scholen met een sportprofiel (GEO-scholen). Oud-olympiërs als Elisabeth Willeboordse, Ron Zwerver of Esther Vergeer aan het werk zien met deze kinderen is hartverwarmend en inspirerend. Met zulke initiatieven investeert het NOC*NSF in de relatie met Brazilië en de sociale erfenis van de Zomerspelen in Rio.

De overgang van het WK naar de Olympische Spelen is deze week op verschillende manieren gemarkeerd. Op de GEO-school bij de favela aan de rand van Santa Teresa, hielden oud-voetbalinternational Pierre Van Hooijdonk en paralympisch atlete Marlou van Rhijn een clinic voor jongeren. In totaal zijn door het KNVB Worldcoaches project (dat ook door BZ wordt gesteund) rondom het WK in Brazilië bijna 200 coaches en ruim 300 kinderen getraind. Het met hulp van het bedrijfsleven aangelegde voetbalveldje bij de school werd door de KNVB symbolisch overgedragen aan NOC*NSF: Pierre van Hooijdonk, ambassadeur voor Worldcoaches, gaf het estafettestokje over aan Marlou van Rhijn.

In aanwezigheid van ambassadeur Han Peters en Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, werd op de residentie in Rio een netwerk event georganiseerd. Het positieve imago van Nederland als innovatief sportland is een anker om de sportieve, economische en maatschappelijke ambities vorm te geven. Brazilië, gastland voor de Olympische Spelen , investeert in de uitbreiding van de eigen sportinfrastructuur en heeft geld vrijgemaakt om bij de top 10 van medaillewinnaars in 2016 te kunnen eindigen. Het land beseft dat sport ook een belangrijke rol kan spelen in onderwijs, gezondheid en sociaal beleid. Men wil graag leren van Nederlandse ‘best practices’. Tegen deze achtergrond liggen er volop kansen voor samenwerking en het vermarkten van kennis en innovatieve producten.

Er valt veel te winnen met sport, dat is duidelijk… ook voor het consulaat-generaal!

Voor deze gelegenheid is de nieuwe facebookpagina ‘Nederland en de Zomerspelen 2016’ van het Braziliaanse postennet gelanceerd. Doel is om relevante consulaire informatie en wetenswaardigheden te delen met Olympische Oranjefans en bezoekers.

Share Button
  • 14 Nov 2014, 9:12
  • Posted in Embassy, Sport
  • No comments yet

About the author

Arjen Uijterlinde
Written by Arjen Uijterlinde

Arjen is an all-round diplomat, dedicated to the public cause, serving and promoting the interests of the Netherlands, its citizens, institutions and companies. He started his career in 1986 and worked in various policy and managerial functions for Dutch ministries in the Netherlands and abroad (e.g. Warsaw, Brasilia and Baku).