Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Girlpower, of hoe Albanese vrouwen geïnspireerd raken door een Mexicaanse politica

28 Jan 2015

Blog Albania

Mensenrechtenfilmfestival Movies that Matters geeft ambassades ieder jaar de keuze uit een filmmenu met mensenrechtenfilms. Ambassade Tirana in Albanië had dit jaar zoveel aanvragen om de films te vertonen dat in december rond mensenrechtendag een klein filmfestival georganiseerd werd. Zes verschillende films werden vertoond in samenwerking met enkele universiteiten en maatschappelijke organisaties.

De meest bijzondere vertoning vond echter plaats achter gesloten deuren. We waren in de vrouwengevangenis Ali Demi van Tirana. Voordat we naar binnen mochten werden we gefouilleerd en moesten we telefoons en tassen inleveren. Een nieuwe locatie, want deze gevangenis was pas een paar maanden alleen een vrouwengevangenis. In de strijd tegen corruptie en criminaliteit heeft de Albanese regering het laatste half jaar veel mensen gearresteerd. Een bijeffect van dit actievere beleid op straat is dat gevangenissen vol raken. Er is sprake van meer dan 30 procent overbevolking en dat leidt tot allerlei problemen. Zo zijn er vaak geen aparte afdelingen in gevangenissen voor jongeren. Samen met de Nederlandse en Albanese Helsinki comité’s financiert Nederland een programma om de situatie voor jongeren in Albanese gevangenissen te verbeteren. Daarover een andere keer meer.

De vrouwengevangenis in Tirana is een voorbeeld van hoe het management van het Albanese gevangeniswezen daadwerkelijk probeert de situatie voor gevangenen te verbeteren. Er is redelijk wat bewegingsruimte in de gevangenis, de zes-persoons cellen zijn open en iedereen kan gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten. Er is een crèche voor kinderen tot drie jaar. Ook stimuleert de reclassering de vrouwen om te (hand)werken om wat afleiding te krijgen, ze makkelijker te kunnen laten terugkeren in de maatschappij en hun families finiancieel te kunnen ondersteunen. Veel van deze vrouwen zijn overigens niet alleen dader, maar zelf ook slachtoffer van huiselijk geweld, een wijd verspreid probleem. De gevangenis is begonnen met een project om de vrouwen groenten en bloemen te laten kweken. Er is een grote kas aangelegd op het terrein. Het plan is de bloemen te gaan verkopen.

De Movies that Matter film die we lieten zien was toepasselijk, want gaat over gelijke rechten voor vrouwen. Een inheemse Mexicaanse vrouw die tot burgemeester wordt verkozen, wordt na haar verkiezing geboycot omdat ze vrouw is. Ze moet de nodige strijd leveren om toch erkend te worden. De film was oorspronkelijk in het Spaans, maar een communicatiemedewerker van het ministerie van justitie maakte een Albanese ondertiteling voor de vertoning.

https://www.youtube.com/watch?v=IfcAGDTXQZQ

(trailer Eufrosina’s revolution)

Share Button

About the author

Dewi van de Weerd
Written by Dewi van de Weerd

Dutch ambassador to the Republic of Albania

Dewi van de Weerd is accredited as the 5th residing representative of the Kingdom of the Netherlands to the Republic of Albania since the 12th of January 2015.

Ambassador Van de Weerd is a career diplomat who, prior to her appointment to Albania, was the team leader for human rights policy in the Ministry of Foreign Affairs in The Hague.

Ambassador Van de Weerd holds a degree in Law from Maastricht University, where she also studied Arts and Sciences. She studied European history at Università La Sapienza in Rome.

Mrs. Van de Weerd is fond of her husband, her daughter and two sons. She loves to cook, travel or go hiking with them. She has a vivid interest in the performing arts, film and contemporary design and likes to listen to Bach, Abba and Stromae.