Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Honderdvijftig plaatsen verschil

9 Dec 2014

Wie van afstand naar Nederland kijkt, kan soms glimlachen om onze problemen. De overheidsfinanciën zijn nog steeds niet op orde. Er zijn wachtlijsten in de zorg. De kwaliteit van het onderwijs moet beter. Allemaal problemen die alle aandacht verdienen – zeker. Toch doet Nederland het heel goed. Deze week kreeg ik het Human Development Report 2014 van de Verenigde Naties. Elk jaar rangschikt de VN alle landen op hun ontwikkeling. Tientallen indicatoren worden voor de ordening gebruikt: welvaart, levensverwachting, werkloosheid, gezondheid, democratie, gelijkheid, etc. In een lijst van 187 landen staat Nederland op plaats 4. Alleen Noorwegen, Australië en Zwitserland doen het beter dan ons land.

Op plaats 154 staat Jemen – 150 plaatsen lager dan Nederland. De problemen van Jemen zijn van een geheel andere orde. Sinds ik in augustus in de hoofdstad Sana’a aankwam word ik geconfronteerd met de ellende van dit land. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede. 60% van de Jemenitische kleine kinderen is ondervoed. Een kwart van de kinderen krijgt geen onderwijs – van de meisjes gaat 40% niet naar school. Tweevijfde van de beroepsbevolking heeft geen werk. De overheid is sterk afhankelijk van teruglopende olieinkomsten. De bevolking groeit razendsnel – van 25 miljoen inwoners nu naar 34 miljoen in 2030. De watervoorraden van Jemen raken op. In de dorpen zijn problemen nog groter dan in de steden.

De Nederlandse ambassade probeert Jemen in zijn ontwikkeling te helpen. Het oude regime werd in 2011 afgezet. Sindsdien wordt gewerkt aan een democratische transitie en economische hervormingen maar die gaan langzaam. De hulp van Nederland in dit proces, met name gericht op versterking van de rechtsstaat, is bijzonder welkom. Nederland richt zich ook op verbetering van het waterbeheer en de toegang tot veilig drinkwater. Met de hulp op gebied van reproductieve gezondheid kunnen met name arme vrouwen en mannen beter afwegen of ze nog meer kinderen willen. De Nederlandse hulp is gericht op concrete resultaten. De score van Jemen in de VN-lijsten kan zo worden verbeterd.

De VN heeft dit jaar ook naar de kwetsbaarheid en veerkracht van landen gekeken. Wat in een land als Jemen opvalt is de onzekerheid van het bestaan. Is er genoeg geld om de kinderen deze week te voeden? Is het mogelijk het ziekenhuis te bezoeken? In Westerse landen zit het soms ook tegen. Maar mensen hebben meestal reserves om de tegenspoed op te vangen – ze zijn bijvoorbeeld verzekerd. In Jemen hangt het leven soms aan een dun draadje. Een tegenslag is hier al gauw een ramp. Voor de ontwikkeling van een land is ook veerkracht nodig. Dat niet alles weer verloren is als het tegen zit. De Nederlandse hulpinspanningen proberen een duurzaam verschil te maken.

Wat me in Jemen ook opvalt is het uithoudingsvermogen en de flexibiliteit van gewone mensen. Velen maken met heel weinig middelen er het beste van. Het nieuws in Jemen is niet altijd vrolijk maar mensen zitten niet bij de pakken neer. Hun persoonlijke veerkracht is groot. Met hulp van vrienden – waaronder Nederland – loopt Jemen hopelijk wat plaatsen in en staat het land er eind 2015 beter voor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
  • 9 Dec 2014, 8:00
  • Posted in Development
  • No comments yet

About the author

Aldrik Gierveld
Written by Aldrik Gierveld

Dutch ambassador to Yemen

He started working with the Netherlands’ Ministry of Foreign Affairs in 1990. In the beginning of his career he worked amongst others with our Embassy in Boedapest and in The Hague on security and European integration issues.

Then

2001 - 2004 Head Economic Department Embassy in Rome

2004 - 2006 On secondment to the European Commission in Brussels, Department for Programming and coordination of Commission policies

2006 - 2010 Head of the Environment department, Permanent Representation to the EU, Brussels

2010 - 2014 Deputy director Multilateral Institutions Department, Ministry of Foreign Affairs