Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Low profile, maar niet de mond gesnoerd

6 Jun 2014

De International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO) op 17 mei verliep in Tbilisi rustig, maar om de verkeerde redenen.

Na de gewelddadig verlopen IDAHO in 2013, toen een kleine groep LGBT demonstranten werd bedreigd door een woedende menigte van duizenden, durfde de LGBT gemeenschap het dit jaar niet aan om zich weer op straat te laten zien.

IDAHO vs. ‘Familiedag’
Een aantal mensen in de LGBT gemeenschap had persoonlijke bedreigingen ontvangen, en verschillende anti-demonstraties in aanloop naar 17 mei wezen erop dat een IDAHO-viering zou uitlopen op een confrontatie. LGBT organisaties gaven aan dat ze geen ammunitie wilden geven aan populistische anti-Europese stemmen en dat een herhaling van de gebeurtenissen van vorig jaar de ondertekening van de Associatieovereenkomst tussen Georgië en de EU op 27 juni mogelijk in gevaar zou kunnen brengen. Ondertekening en het vasthouden van de pro-Europese koers zien zij op lange termijn als meer in hun belang dan een IDAHO manifestatie op korte termijn (zie hier een statement van Identoba, een lokale NGO die door de ambassade wordt gesteund uit het Mensenrechtenfonds).

Wel was er een grote demonstratie georganiseerd door de Georgisch Orthodoxe kerk, die ‘toevallig’ 17 mei had uitgeroepen tot de ‘dag van familie en traditionele waarden’. Via leuzen en spandoeken werd duidelijk dat ‘familie-dag’ vooral een anti-LGBT protest inhield (zie foto’s hier). Bij demonstraties voor het voormalige Georgische Parlement in het centrum van de stad waren pro-Russische groepen aanwezig, die handtekeningen verzamelden voor een petitie tegen de onlangs aangenomen antidiscriminatiewet.

Flashmobs, internetactivisme en steunbetuigingen
Online waren de LGBT gemeenschap en sympathisanten echter niet stil. Identoba creëerde een IDAHO-blog waarin verschillende acties en verhalen werden verzameld. Een trap naast een centraal gelegen metrostation kreeg regenboogkleuren, en op zondag 18 mei werden 100 paar schoenen geplaatst op het Vrijheidsplein, symbool voor de IDAHO-deelnemers die vorig jaar van diezelfde plek werden weggejaagd. Ook dit filmpje uit 2012 werd op Facebook weer veel gedeeld, waarin een dappere groep jongeren al playbackend in duidelijke taal afstand nemen van hun homofobe landgenoten.

Ook waren er steunbetuigingen. Jobs.ge, de belangrijkste banensite van Georgië, had de hele week een regenboog-banner op de thuispagina. En op een populair programma van Georgische publieke omroep werd een korte (door Nederland gefinancierde) documentaire uitgezonden, genaamd ‘Mother, Father, I am Gay’, waarin werd verfilmd hoe drie jonge Georgiërs richting hun familie en vrienden uit de kast komen. Het leverde een kleine demonstratie op voor het gebouw van omroep, maar de filmmaakster vertelde mij dat zij online veel positieve berichten kreeg, ook uit onverwachte hoeken.

Een hart onder de riem
Het verloop van IDAHO dit jaar geeft mij een wat katerig gevoel en zie ik toch als een flinke tegenslag voor de vrijheid van meningsuiting en LGBT rechten in Georgië. Op Facebook werd bijgevoegde foto verspreid, waarin ‘the evolution of IDAHO in Tbilisi, 2012-2014’ in beeld wordt gebracht. Het stemt weinig optimistisch. En ondertussen is de trap met regenboogkleuren al afgebroken.

In nauw overleg met de LGBT gemeenschap besloot de ambassade ook geen activiteiten voor IDAHO te ondernemen. Wel organiseerden we vorige week een goed bezochte barbecue voor vertegenwoordigers van de LGBT gemeenschap. Er werd onderling gesproken over de ervaringen in de afgelopen weken en vooruitgekeken naar de komende maanden. Na een paar zeer onaangename dagen wilde wij deze kwetsbare, maar dappere groep mensen een hart onder de riem steken.

Dit blog werd eerder geplaatst op Mensenrechtenwereldwijd.

IDAHO Georgië: noodgedwongen low profile, maar niet de mond gesnoerd.

Weblogbericht | 06-06-2014
Geschreven door Hans Horbach.

De International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHO) op 17 mei verliep in Tbilisi rustig, maar om de verkeerde redenen.

Photo credit: Maša Drndić

Share Button

About the author

Hans Horbach
Written by Hans Horbach

Dutch ambassador to Georgia

Hans Horbach (1953) was born in 1953 in Gulpen, Zuid- Limburg. He has worked for the Netherlands Ministry of Foreign Affairs since 1979. Before coming to Tbilisi in August 2013, Ambassador Horbach most recently served as Consul-General in Toronto and the Ambassador in Port of Spain in the Republic of Trinidad and Tobago. Previous postings were at embassies in Luanda (Angola), Buenos Aires (Argentina), Hanoi (Vietnam), Lissabon (Portugal) and permanent representations in New York (UN), Brussels (NATO), as well as several positions at the Ministry of Foreign Affairs in The Hague.

Ambassador Horbach lives in Tbilisi with his wife, Sonja.