Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

IDAHOT in Rusland

8 Jun 2016

Tijdens de laatste Ambassadeursconferentie sprak ik Nadia Houben van de stichting Human Rights in the Picture. Ze vertelde mij over hun project;
de documentaire “Out & About”, een film van Koen Suidgeest over ouders van LHBT’ers in Indonesië, Kenia en Rusland. De film belicht de problematiek van de ouders die hun LHBT kinderen steunen, maar tegelijkertijd ook de strijd aangaan tegen de vooroordelen die er in de maatschappij heersen. Anderhalf maand later, op 17 mei, de dag van IDAHOT, was ik gastheer voor zo’n vijftig mensen, waaronder LHBT-activisten, diplomatieke collega’s en advocaten die actief zijn op het gebied van mensenrechten bij de vertoning van deze documentaire. Wat was nou zo bijzonder aan deze filmvertoning? Op 17 mei waren over de hele wereld natuurlijk activiteiten op dit gebied, maar toch was deze bijeenkomst best wel speciaal.

In de eerste plaats omdat LHBT bijeenkomsten en evenementen in Rusland al een paar jaar van alle kanten tegenwerking ervaren. Een evenement over dit onderwerp hier organiseren is niet vanzelfsprekend, ook al is St.Petersburg iets liberaler dan de rest van het land. Ook in deze stad staan bij openbare filmvertoningen vaak allerlei boze demonstranten, uit weerzin tegen LHBT’ers, voor de deur de bezoekers te intimideren en worden veel evenementen verstoord door bommeldingen, of overijverige politieagenten die de organisatoren om allerlei vage vergunningen vragen, om de boel maar af te kunnen lasten. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden toen ik naar de opening van de Side by Side filmfestival ging november vorig jaar.

In de tweede plaats was het erg speciaal dat één van de hoofdrolspeler, de moeder van een homoseksuele zoon en nog twee andere ouders van LHBT’ers de vertoning bezochten. Na afloop van de vertoning hield de hoofdrolspeler een korte speech. Meedoen aan de film was niet makkelijk, zei ze, maar ze wilde toch graag meewerken, om andere ouders te helpen. De film gaat niet over haat, maar juist over liefde. De film was juist bedoeld voor de ouders van LHBT’ ers om het onderwerp dat vaak in veel landen verzwogen wordt, bespreekbaar te maken. Aan de hand van de documentaire willen ze kleine besloten bijeenkomsten organiseren waarin ze hun ervaringen en van gedachte kunnen wisselen.

Dit jaar waren er geen andere evenementen georganiseerd voor IDAHOT in St.Petersburg. De gemeentelijke autoriteiten hadden dit jaar geen vergunning aan de LHBT-gemeenschap gegeven om een parade of een openbare bijeenkomst te organiseren. Dat was ook het geval op 1 mei, op die dag mag normaal iedere organisatie, van uiterst links tot uiterst rechts, meelopen met de grote parade op de belangrijkste straat van de stad, de Nevsky Prospekt. Maar dit jaar mocht de LHBT-gemeenschap niet meedoen. Juist daarom vond ik het belangrijk om juist wel iets te doen, hoewel wij vanwege de veiligheid extra bewaking moesten inhuren en alleen met persoonlijke uitnodigingen konden werken en niet een openbare voorstelling konden geven.

Het evenement was misschien door de omstandigheden klein van opzet, maar als signaal aan LHBT-ouders, aan de LHBT-activisten en de overige aanwezige gasten, was het duidelijk. Nederland steunt de rechten van LHBT’ers en juist in een land als Rusland is het vieren van IDAHOT een belangrijk iets. Volgend jaar organiseert het Consulaat weer een evenement en alle daarop volgende jaren ook! Alleen hoop ik dat we ooit gewoon een openbaar evenement kunnen organiseren, waarbij iedereen welkom is en wij geen extra veiligheidsvoorzieningen moeten treffen. Moeders als de hoofdpersonen van deze documentaire, die kiezen voor liefde, zij zijn degene die hoopgevend zijn en waardoor ik denk dat het ooit mogelijk zal zijn!

Share Button

About the author

Hans Wesseling
Written by Hans Wesseling

Hans Wesseling was born in Utrecht on 17 July 1954. He studied International Law at the State University of Leiden. He always had a big interest in Eastern Europe, which is clear from his postings at the Embassies in Moscow, Kiev and the OSCE in Tbilisi. After that he was posted in London, The Hague and Brussels, before coming back to his beloved region, as Consul General in St. Petersburg (2014). He speaks fluently Russian.

Other recent posts by Hans Wesseling

All posts by