Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

IFTAR-diplomatie

16 Aug 2016

Tijdens de Ramadan daalt tegen zonsondergang een weldadige stilte over Istanbul. De stad kleurt goudgeel, de meeste auto’s zijn geparkeerd, de veerboten uit zicht, het water van de Bosporus lijkt rimpelloos. Traditionele Soefi of Turkse muziek klinkt, het wachten is op het ‘Ramadan kanonschot’. Eerst dan vangt de Iftar aan. Dit jaar vindt dit avond’ontbijt’ plaats in juni; de dagen zijn lang en men heeft meer dan 17 uur gevast. Vasten is een van de vijf pilaren van de Islam, maar in de warme zomer valt het niet iedereen gemakkelijk. Na het rituele kanonschot klinken vanaf de moskeeën de gebeden. De Iftariyelik (kaas, dadels, olijven, honing, jam, pastirma en het overheerlijke Ramazan pidesi) staan al klaar, de soep wordt opgediend, daarna volgt een hoofdgerecht. De gasten drinken water en Turkse karnemelk (Ayran), soms ook Sherbet, de favoriete drank van menige Sultan. Enkelen trekken zich terug in de gebedsruimten, nadat in relatieve stilte de eerste gangen snel zijn genuttigd.

Traditioneel zijn alle gasten welkom en is iedereen in beginsel gelijk. Solidariteit met en steun aan de armen vormen een vast onderdeel. Op de bekende Taksim en Sultanameth pleinen wordt dagelijks omvangrijke Iftars georganiseerd, met deelname uit alle lagen van de bevolking, waaronder daklozen en vluchtelingen. Iftars maken echter ook meer en meer deel uit van het Turkse openbare en politieke leven. Tijdens de Ramadan ontvang ik tientallen uitnodigingen: soms in beperkt gezelschap, soms met 4000 man. Moderne Iftars kunnen ook dienen om de dialoog tussen verschillende geloven te bevorderen; vaak lijkt het ook PR of een netwerkmoment.

Geleidelijk aan worden zij ook geïncorporeerd in het werken van buitenlandse posten. Iftar-diplomatie: een religieus moment als netwerkgelegenheid, maar ook om te laten zien dat men als diplomatieke vertegenwoordiging oog heeft voor ontwikkelingen in de Turkse samenleving, al is men yabanci (buitenlander) en Christen. Als Consulaat-Generaal begonnen we in 2015 met een eerste Iftar in de tuin van het CG, met veel contacten uit het Turkse bedrijfsleven en de Turkse maatschappij. Het was een mooie zomeravond met een Nederlandse kok als onderdeel van onze culinaire diplomatie; wel vergaten we verleden jaar de gebedsruimten.

Dit jaar waren de gebedsruimten er uiteraard wel en genoten de gasten van muziek van de Music for Peace Foundation. Kinderen uit arme families spelen hier en dankzij een donatie kunnen nu ook andere talentvolle, maar arme kinderen muzikaal onderricht genieten. Op de internationale vluchtelingendag op 20 juni bood het CG, in samenwerking met de NGO ASAM, een Iftar aan aan 100 Syrische vluchtelingen. ASAM was onlangs nog bezocht door minister Ploumen en richt zich op de opvang van voornamelijk Syrische vluchtelingen in Istanbul. Er zijn momenteel 500.000 Syrische vluchtelingen in Istanbul en hun aantal blijft groeien.

Iftar-diplomatie: nu het CG in Istanbul 2 jaar op rij een Iftar heeft georganiseerd gaan we volgend jaar Nederlandse bedrijven erbij betrekken. Zij kunnen, zo is het voornemen, als onderdeel van een “oranje Iftar” wijken in  Istanbul ‘sponsoren’. Respect voor elkaars religies en gewoonten, voor diversiteit, kennis van en ervaring met Iftars biedt een andere kijk op Turkije. Wellicht geen traditionele bilaterale belangenbehartiging, maar wel een die zijn plaats in ons instrumentarium heeft verworven.

Iftar

Share Button
  • 16 Aug 2016, 15:03
  • Posted in Diplomacy
  • No comments yet

About the author

Robert Schuddeboom
Written by Robert Schuddeboom

Dutch Consul General in Istanbul

Irregularly I write about Turkey, a fascinating country.