Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Ik accepteer je zoals je bent

28 Nov 2014

(Foto boven: de ambassadeur met de tekst: “Ik accepteer met trots diversiteit.”)

Onlangs hadden we een kleurrijke ceremonie op onze ambassade. De Mozambicaanse LGTBI organisatie LAMBDA vierde haar achtjarig bestaan en lanceerde een boekje met een studie over LAMBDA. Dat is de soort evenementen waar we als ambassade graag gastvrijheid aan verlenen. En dat zeker niet alleen omdat de ambassade, via OXFAM NOVIB en eerder via HIVOS, een van de financiers van LAMBDA is.

Vooraanstaande Mozambicanen, zoals Graça Machel en oud-president Chissano hebben al diverse malen in krachtige bewoordingen gesproken over de rechten van seksuele minderheden. ‘Too many of our brothers and sisters face horrific acts of violence and dicrimination […]. This NOT the Africa we want’, zei Chissano onlangs nog. Mozambique gaat in vergelijking met andere landen tamelijk ontspannen met homoseksualiteit om. Alhoewel, in het wetboek van strafrecht zit nu nog steeds een passage die weliswaar niet specifiek over homoseksualiteit spreekt maar die wel gebruikt kan worden om, als het zo uit zou komen, mensen aan te pakken. Het wetboek van Strafrecht wordt echter herzien en de gewraakte passage komt er, zoals het er nu naar uitziet, gelukkig niet meer in voor. Maar het is wel al zeven jaar geleden dat LAMBDA registratie als organisatie heeft aangevraagd. Een registratieproces duurt meestal niet meer dan een paar weken. …

In mijn welkomstwoord op het verjaarspartijtje stond ik dan ook stil bij de voortslepende registratiekwestie. Ook met alle EU ambassadeurs hebben we diverse malen aan de minister van Justitie gevraagd waarom het allemaal zo lang moet duren. De schrijfster van het boekje sprak daarna over hoe LAMBDA LGTBI rechten op de kaart heeft gezet in Mozambique. Acht jaar geleden waren deze nog nauwelijks onderwerp van gesprek. Wat ook belangrijk is, is de opvangstrol die LAMBDA door de jaren heen heeft gespeeld. Stel je inderdaad voor, uit de kast komen is nergens op de wereld gemakkelijk maar hoe moet het voelen als, zoals in Mozambique vaak gebeurt niemand je steunt en je familie je naar een traditionele dokter stuurt om je te ‘genezen’. Je loopt vaak niet alleen fysiek gevaar – op straat, op school, in het openbaar transport en zelfs kerkgemeenschappen denken vaak dat ze ‘het probleem’op hardhandige wijze kunnen oplossen – , de psychologische druk is ook enorm. LAMBDA’s kantoor is voor velen een veilige haven geweest en is dat ook nu nog.

De directeur van LAMBDA sprak als laatste en vertelde met ontroering hoe hij acht jaar geleden met zweet in de handen voor de eerste naar de ambassade ging om te kijken of Nederland misschien, misschien, een beetje zou kunnen helpen. Hij zei nooit te zullen vergeten dat mijn voorganger, Frans Bijvoet, hem zei ‘ voor ons is er maar één leidraad, gelijkheid voor iedereen’. En vanaf die tijd heeft LAMBDA op allerlei manieren steun van Nederland gekregen. Ook morele steun. Elke keer dat ik betrokken ben bij iets van LAMBDA bedankt directeur Danilo da Silva me omstandig en ook ik kan niets anders zeggen dan dat het toch voor zich spreekt dat ik er als vertegenwoordiger van Nederland bij ben.

LAMBDA is net een intensieve campagne begonnen om nu eindelijk toch eens geregistreerd te worden. We zijn met zijn allen vol goede moed dat het nu gaat lukken!

Mozambique 2

Welkomstwoord van de ambassadeur op LAMBDA ceremonie

Mozambique 3

Studieboekje over LAMBDA

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

About the author

Frédérique de Man
Written by Frédérique de Man

Dutch ambassador to Mozambique

Previously Frédérique de Man was ambassador to Macedonia and Chargé d’ Affaires in Afghanistan. Apart from various other postings abroad (e.g. Tanzania, Pakistan, Paris ENA, Luxembourg, Brussels and Burkina Faso) she held several responsibilities at the Ministry in The Hague of which the one as Head of the Humanitarian Affairs Department influenced her most.