Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Op weg naar een mijnvrije wereld

28 Mar 2014

Op vrijdag 21 maart vond vlak buiten Maputo een bijzondere ceremonie plaats: de provincie Maputo werd officieel mijnvrij verklaard.

Wie had dat zich 22 jaar geleden kunnen voorstellen! Vlak na het einde van de burgeroorlog die 16 jaar had geduurd was Mozambique één van de landen in de wereld waar de meeste mijnen lagen. Nu moet nog ongeveer 4 miljoen vierkante meter worden ‘bewerkt’. Dat werk wordt gedaan door mensen, met of zonder machines en zelfs door inzet van ratten. Zoals het er nu naar uitziet kan aan het eind van het jaar het gehele land mijnvrij worden verklaard.

Dit is het resultaat van grote inzet van de Mozambikanen zelf, in samenwerking met vele internationale partners, met daarbij ook Nederland. Op dit moment financiert Nederland in Mozambique het werk van twee ngo’s, de Halo trust en Handicap International.

Afgelopen vrijdag richtten we ons op het vieren van het heugelijke feit dat Maputo nu mijnvrij is. Er waren 19 sprekers, maar ze verveelden geen moment. Iedereen voegde wel een persoonlijk noot toe, zoals ‘ik was hier in de jaren tachtig en toen konden we hier niet over de weg naar het zuiden’. Alle sprekers toonden ook oprechte emotie en blijdschap. Het indrukwekkendst was de getuigenis van een Mozambikaanse man over hoe hij zijn been verloor in 1993. Hij was op weg om een omgekomen dorpsgenoot die eerder op de dag op een mijn was gestapt naar het dorp te dragen en stapte toen zelf op een mijn. Al zijn dorpsgenoten renden weg en daar lag hij..

Hij had helemaal geen zelfmedelijden, maar enkel dankbaarheid dat hij uiteindelijk goed in het ziekenhuis geholpen was en nog steeds leefde. Dit toonde trouwens niet alleen het belang van mijnruimen, maar ook het blijvend belang van slachtofferhulp.

Ik heb in mijn toespraak stil gestaan bij al die Mozambikanen die omgekomen zijn of verminkt, het heugelijk feit dat kinderen weer vrij door de velden kunnen rennen en dat het land weer bewerkt kan worden. Ik heb ook gesproken over de belangrijke rol die Nederland door de jaren heen niet alleen bij praktische mijnruiming heeft gespeeld maar ook als aanjager van het debat over ontmijning, vooral in verband met het zo belangrijke Ottawa verdrag uit 1997. Dat verdrag voorziet in een verbod op gebruik, productie en opslag van landmijnen.

Van 23 tot 27 juni wordt in Maputo de derde toetsingsconferentie van dit verdrag gehouden. Mozambique is de trotse gastheer die een succesverhaal kan vertellen. Op weg naar een mijnvrije wereld. We zijn gelukkig al een heel eind!

Dit blog werd eerder geplaatst in Mensenrechtenwereldwijd.

Share Button

About the author

Frédérique de Man
Written by Frédérique de Man

Dutch ambassador to Mozambique

Previously Frédérique de Man was ambassador to Macedonia and Chargé d’ Affaires in Afghanistan. Apart from various other postings abroad (e.g. Tanzania, Pakistan, Paris ENA, Luxembourg, Brussels and Burkina Faso) she held several responsibilities at the Ministry in The Hague of which the one as Head of the Humanitarian Affairs Department influenced her most.