Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Over trouwen en vrouwen in de politiek in Albanië

24 Nov 2015

Als vrouw trouw je in Albanië vanuit het huis van je ouders, waar je meestal ook nog woont. Na het grootse feest verhuis je naar de familie van je man. Heel traditioneel. Verschillende generaties wonen in Albanië vaak samen, wat overigens voordelen heeft voor de  kinderopvang. Heel modern is dan weer de gewoonte om een flitsende, in ieder geval vanuit een snelle auto gefilmde, trouwvideo te maken en die breed te delen op Facebook en YouTube.

In het Albanese bedrijfsleven en de politiek vergaat het de gemiddelde vrouw niet anders dan in zoveel andere landen, ze heeft een underdog positie. Recent is er wel het nodige veranderd. De huidige regering kent een aardig aantal vrouwelijke ministers. En de gemeenteraadsverkiezingen die in juni werden gehouden hebben tot een verschuiving geleid. Van tevoren bereikten politieke partijen overeenstemming over een 50/50 procent vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op hun kieslijsten. Eerder was dat geprobeerd met de landelijke verkiezingen, maar betaalden partijen die niet zover kwamen gewoon de vereiste boete. Daar werden vervolgens flauwe grappen over gemaakt, wat is een vrouwelijke parlementariër waard, etc. In juni dit jaar mochten politieke partijen zich niet registreren als ze niet aan deze voorwaarde voldeden. Dat werkte beter. Het effect is aanzienlijk. Meer dan een derde van de gemeenteraadsleden is vrouw, in hoofdstad Tirana zelfs 52%. Van 1 vrouwelijke burgemeester ging Albanië naar 9.

Nu is de vraag hoe deze trend kan worden vastgehouden zodat ook meer vrouwen verkozen worden in het nationale parlement. Op dit moment zijn dat er zo’n 20 procent. Het klimaat in de politiek is ruw, en hoewel meer vrouwen daarin verandering zou kunnen brengen, moeten ze daarvoor wel gemotiveerd worden. De huidige groep vrouwelijke parlementariërs heeft samen een caucus gevormd en een politieke academie opgericht. Hun streven is om goede vrouwelijke kandidaten te scouten en op te leiden voor de nationale verkiezingen van 2017. De caucus werkt ook samen om wetgeving erdoor te krijgen, bijvoorbeeld op gebied van bestrijding van huiselijk geweld, een veel voorkomend probleem hier. Dat samenwerken is bijzonder in het gepolariseerde politieke landschap alhier. Eén van de parlementariërs is initiatiefnemer van een politiek zeer relevante decriminaliseringswet en wordt daarin gesteund door de cross-party caucus.

Tijdens een discussie met vier van de vrouwelijke parlementariërs vertellen ze hoe lastig het was om samen te werken in het begin, maar hoe het nu toch vaak goed lukt om elkaar te vinden. De ambassade vraagt geregeld aandacht voor meer politieke participatie van vrouwen, bijvoorbeeld via publieke debatten en discussies met studenten. Komend voorjaar organiseren we met Nederlandse experts een training voor nieuwe vrouwelijke gemeenteraadsleden.

Dit najaar doen vijf Albanese entrepreneurs ook mee aan de opzet van een regionaal netwerk voor vrouwelijke ondernemers, een initiatief samen met onze ambassades in Macedonië en Kosovo. Ervaringen zullen worden uitgewisseld met andere vrouwelijke ondernemers uit de regio en gezamenlijke training vindt plaats. Er was veel belangstelling vanuit Albanië. Interessant genoeg is een aantal van de bedrijven dat zich inschreef een ‘social enterprise’ waar maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staat.

Share Button

About the author

Dewi van de Weerd
Written by Dewi van de Weerd

Dutch ambassador to the Republic of Albania

Dewi van de Weerd is accredited as the 5th residing representative of the Kingdom of the Netherlands to the Republic of Albania since the 12th of January 2015.

Ambassador Van de Weerd is a career diplomat who, prior to her appointment to Albania, was the team leader for human rights policy in the Ministry of Foreign Affairs in The Hague.

Ambassador Van de Weerd holds a degree in Law from Maastricht University, where she also studied Arts and Sciences. She studied European history at Università La Sapienza in Rome.

Mrs. Van de Weerd is fond of her husband, her daughter and two sons. She loves to cook, travel or go hiking with them. She has a vivid interest in the performing arts, film and contemporary design and likes to listen to Bach, Abba and Stromae.