Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Ready for Rio 2016

15 Jul 2016

In Rio wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de Zomerspelen. Over 3 weken is het zover. Op 4 locaties in de stad en 5 steden in Brazilië worden straks wedstrijden gehouden in 42 disciplines met meer dan 10.000 atleten. De afvaardiging van Nederlandse sporters is de grootste in onze geschiedenis. Zijn zij er klaar voor, is het consulaat er klaar voor, en – niet onbelangrijk – is de stad er klaar voor?

TEAMPORTRET_170616_WEB_012

De Nederlandse sport staat er goed voor, kansen op medailles zijn er volop. Het beleid van NOC*NSF om zich te focussen op kansrijke sporten lijkt vruchten af te werpen. De kwalificatie-eisen die door Nederland worden gesteld zijn strenger dan die van het IOC. En onder leiding van de inspirerende Chefs de Mission Maurits Hendriks en André Cats (paralympisch) is de atleten de mogelijkheid geboden zich goed voor te bereiden door deelname aan testevents in Rio. Het NOC*NSF heeft al 2 jaar geleden een huis gehuurd als uitvalbasis hiervoor.

Wat ook bijzonder is: het Nederlandse Olympische Comité – één van de 5 in de wereld die olympisch en paralympische sport integreert! – heeft een meerjarig project van de gemeente Rio ondersteund op het gebied van sportonderwijs. Nederlandse atleten en para-atleten hebben 22 workshops gegeven op scholen voor jong talent uit armere buurten. “We komen niet alleen om te halen, maar ook om te brengen” is het motto, en je kunt je voorstellen hoeveel goodwill dit voor Nederland heeft opgeleverd. De Nederlandse Olympiërs zelf zijn hier trouwens ook erg enthousiast over.

Het consulaat is al meer dan twee jaar bezig met de Spelen. De ervaringen en lessen van het WK in 2014 waren een goede warming up. We hebben onze plannen geactualiseerd en crisissituaties geoefend. Handelsmissies en seminars werden georganiseerd voor Nederlandse bedrijven met oog op contracten voor de Spelen. Gezien de sociale problematiek is er ook veel belangstelling van het Nederlandse maatschappelijke middenveld om gekoppeld te worden aan lokale partners en projecten, veelal in favela’s. En uiteraard zijn we nauw betrokken bij logistiek en inhoudelijke voorbereiding van de geplande bezoeken van hoge delegaties.

TEAMPORTRET_170616_WEB_015

 

Een uniek project is het Holland Heineken Huis. Andere landen zijn daar jaloers op, en met reden. Een nationaal huis op een prachtige locatie aan de Lagoa, waar NOC*NSF, Heineken en de NL overheid samen optrekken. Dagelijks worden meer dan 3000 bezoekers verwacht. In het huis wordt een zogenaamde “Pop Up Ambassade” opgezet om consulaire informatie en bijstand te verlenen: indien nodig rukt een mobiel team op oranje fietsen of met speciale busjes uit. Via het door BZ recentelijk wereldwijd ingestelde informatie en alarmnummer +31 247 247 247 kan iedereen dag en nacht terecht.

Maar zult u misschien vragen: is de stad er wel klaar voor? We horen en lezen over politieke en economische crisis, over corruptieschandalen, vervuilde watersportlocaties, misdaad en geweld, en over de zika-plaag. Allemaal waar, het land is door dalende olie- en grondstoffenprijzen in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. De corruptieschandalen en politieke onrust rond de presidentsafzettingsprocedure helpen daar niet echt bij. De deelstaat Rio zit op zwart zaad en veel van de beloofde verbeteringen voor de bevolking zijn niet gerealiseerd. De veiligheid zal tijdens de Spelen ongetwijfeld gewaarborgd zijn, met inzet van veel extra politie en militair personeel, maar daarna? In Rio is het straks winter, muggen die zika verspreiden zijn minder actief (hoewel er zeker risico’s blijven bestaan voor de gezondheid). Nederlandse reizigers wordt in ieder geval aangeraden het reisadvies en de 247BZ app te raadplegen: bij bezoek aan de Spelen krijgen ze een “Oranje boekje” met do’s en don’ts.

TEAMPORTRET_170616_WEB_026

Kortom, misschien geen ideaal moment voor Spelen in dit land – anders dan men het zich in 2008 bij de feestelijke toekenning daarvan had voorgesteld. Maar de stad is er wel klaar voor. De sportvenues zijn opgeleverd, de veiligheid op straat is voorlopig gewaarborgd. En wat de legacy betreft: met het organiseren van achtereenvolgens WK voetbal en de Olympische Spelen heeft de stad Rio een inhaalslag gemaakt qua infrastructuur. De Olympische voorzieningen zijn veel goedkoper uitgevoerd dan in Londen en waar mogelijk herbruikbaar (bijv. modulair voor opbouw van scholen). Het oude havengebied is toegankelijk gemaakt en weer tot leven gebracht. Nieuwe wegen, snelbusbanen, metro- en tramlijnen, zijn aangelegd. Recent werd een waterzuiveringsinstallatie geopend (met de innovatieve Nederlandse Nereda-technologie!) voor een stadsdeel zo groot als Utrecht, wat helpt om de Guanabara baai schoner te maken. Al deze zaken waren er waarschijnlijk niet gekomen, of hadden jaren en jaren langer geduurd, als de Spelen er niet waren geweest!

Let the games begin….

Share Button

About the author

Arjen Uijterlinde
Written by Arjen Uijterlinde

Arjen is an all-round diplomat, dedicated to the public cause, serving and promoting the interests of the Netherlands, its citizens, institutions and companies. He started his career in 1986 and worked in various policy and managerial functions for Dutch ministries in the Netherlands and abroad (e.g. Warsaw, Brasilia and Baku).