Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Rechten van vrouwen in Georgië: werk aan de winkel!

12 Jan 2015

Ambassador Horbach

De rechten van vrouwen zijn de laatste tijd een onderwerp van debat in de Georgische samenleving. De directe aanleiding hiervoor zijn de vele gevallen van huiselijk geweld tegen vrouwen, met als ultiem dieptepunt de recente moord op een lerares door haar ex-man terwijl ze haar leerlingen les aan het geven was.

Helaas is dit niet een afgezonderd incident: niet minder dan 24 vrouwen hebben het afgelopen jaar op soortgelijke manier hun leven verloren. Voor vrouwenrechten organisaties is de maat nu echt vol: ze zijn kortgeleden begonnen met publiekelijke acties om zulke misstanden aan de kaak te stellen. De Nederlandse ambassade in Tbilisi juicht deze initiatieven toe en doet zelf ook een duit in het zakje door een project te financieren ter ondersteuning van activisten voor vrouwenrechten.

De positie van vrouwen in Georgië wordt sterk beïnvloed door de lokale context en de Georgische cultuur. De lokale context is enerzijds de macho-cultuur die nog steeds heerst in Georgië. Die houdt kortgezegd in dat van oudsher wordt aangenomen dat mannen superieur zijn aan vrouwen. Anderzijds is de lokale context de grote invloed van de conservatieve overtuigingen van de Georgische Orthodoxe Kerk. Het is bijvoorbeeld niet heilzaam voor de promotie van gendergelijkheid wanneer de patriarch publiekelijk stelt dat er geen sprake is van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Een zeer veelzeggend voorbeeld over hoe tradities de positie van vrouwen negatief beïnvloeden is het kidnappen van vrouwen om een huwelijk af te dwingen. Deze eeuwenoude traditie is tegenwoordig verboden, maar desondanks worden er nog steeds vrouwen in vooral plattelandsgebieden gekidnapt – met gedwongen huwelijken, verkrachtingen, verbanning uit de familie en alle andere schadelijke gevolgen van dien.

Omdat de Georgische regering de huidige situatie zorgwekkend vindt (en ook omdat de EU gendergelijkheid hoog in het vaandel heeft) zijn er verschillende overheidscommissies opgezet en wetten aangenomen die de rechten van vrouwen moeten promoten. Heel belangrijk was het aannemen van de Law on Gender Equality in 2010. Deze wet geeft vrouwen gelijke kansen in de politiek, de werkgelegenheid, educatie, gezondheidzorg en de sociale zorg. Maar toch blijkt uit de bovenstaande voorbeelden en recente statistieken dat al deze goede bedoelingen ten spijt er nog steeds veel genderongelijkheid is in Georgië. Om wat voorbeelden te noemen: het percentage vrouwen in het Georgische parlement bedraagt maar 11% (17/150), en er zijn geen vrouwelijke burgemeesters in Georgië. Een andere netelige kwestie is dat Georgische ouders gemiddeld drie keer liever een jongen dan een meisje krijgen. Als gevolg van dit verlangen en selectieve abortussen wordt er een sterk overschot aan mannen geboren in Georgië (111/100), iets waar de Raad van Europa kortgeleden nog voor aan de bel trok. Uiteindelijk is slechts 21% van de Georgiërs van mening dat er op dit moment gendergelijkheid bestaat in Georgië.

Ook de Nederlandse ambassade onderkent het probleem van genderongelijkheid in Georgië. Vandaar dat wij vorig jaar zijn begonnen met het financieren van een project dat uitgevoerd wordt door het Women’s Fund in Georgia, waarbij deze organisatie vrouwelijke mensenrechtenverdedigers traint en ondersteunt. Eén van de leukste onderdelen van dit project is de jaarlijkse Kato Mikeladze prijs, die wij op de 29 november (Dag van de Vrouwelijke Mensenrechten) hebben uitgereikt aan een Georgische voorvechter van vrouwenrechten. Dit jaar ging de prijs naar Marina Tabukashvili, de voorzitter van de vrouwenorganisatie TASO. Het is goed om te zien dat er sterke vrouwen zoals Marina in Georgië de rechten van vrouwen uitdragen en verdedigen. En hopelijk is zij, samen met al die andere Georgische vrouwen, ook daadwerkelijk in staat een meer gelijke samenleving in dit mooie land te creëren.

Dit blog verscheen eerder op mensenrechtenwereldwijd.nl

Share Button

About the author

Hans Horbach
Written by Hans Horbach

Dutch ambassador to Georgia

Hans Horbach (1953) was born in 1953 in Gulpen, Zuid- Limburg. He has worked for the Netherlands Ministry of Foreign Affairs since 1979. Before coming to Tbilisi in August 2013, Ambassador Horbach most recently served as Consul-General in Toronto and the Ambassador in Port of Spain in the Republic of Trinidad and Tobago. Previous postings were at embassies in Luanda (Angola), Buenos Aires (Argentina), Hanoi (Vietnam), Lissabon (Portugal) and permanent representations in New York (UN), Brussels (NATO), as well as several positions at the Ministry of Foreign Affairs in The Hague.

Ambassador Horbach lives in Tbilisi with his wife, Sonja.