Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Sluiting van ambassade Sana´a

12 Feb 2015

reisadvies Jemen

In de drukste weken word je verkouden. In bed kan ik toch niet slapen want mijn gedachtenstroom maalt door. En het rode lampje van de Blackberry licht steeds op. Nieuwe mail van mijn collega’s op de ambassade en van het ministerie. Berichten over de onrust in Jemen. Het gaat niet goed met het land. De politieke chaos is de laatste twee weken nog groter geworden. De president en regering traden af toen opstandige Houthi’s de kabinetschef van de president hadden ontvoerd en zij zijn paleis hadden beschoten. De VN-bemiddelaar Benomar hielp bij een nieuw bestand en een akkoord tussen de politieke partijen. Korte tijd later stelden de Houthi´s een nieuw ultimatum en doekten het oude parlement op.

Zo gaat dat dus in een revolutie. De macht komt uit de loop van een geweer. Dat wist Mao al en de Houthi´s weten het ook. Telkens veranderen ze het speelveld en de regels. Anderen moeten zich aan de afspraken houden, anders … Hun eigen verplichtingen vergeten ze. In september na de verovering van Sana´a ondertekenden de Houthi´s ook een nationaal vredes- en partnerschapakkoord. Daarin stond dat zij hun strijders zouden terugtrekken na de vorming van een nieuwe regering. Toen de regering van premier Khaled Bahah was aangetreden bleven ze in de hoofdstad. Zij eisten posities in het leger en op de ministeries. Zij wilden een einde maken aan de corruptie – zeiden ze. De Houthi´s op checkpoints kregen uniformen maar ze bleven op straat.

Op de checkpoints ging het er steeds onvriendelijker aan toe. Onze zwarte gepantserde auto´s worden vaak voor wagens van de Amerikaanse ambassade aangezien. De Nederlandse vlag wordt altijd getoond en onze chauffeurs hebben een brief in het Arabisch waarin staat dat wij Nederlandse diplomaten zijn. Vaak blijkt dat de jonge, zenuwachtige mannen op het controlepunt niet kunnen lezen. De spanning in Sana´a is groot. Amerikaanse en Britse collega´s kregen te maken met een toenemend aantal incidenten. De Houthi´s filmden bij ambassades. Ambassadeurs werden gevolgd en soms ernstig gehinderd in het verkeer. Een collega maakte mee dat bij een controlepost waarschuwingschoten werden afgevuurd. Ook andere Jemenitische groeperingen schuwen het geweld niet. In december ging een zware bom af bij de residentie van de Iraanse ambassadeur. Op 7 januari vallen tientallen doden door een AQAP-aanslag op kandidaten voor de politieacademie in Sana´a.

De Nederlandse ambassade ging door met haar belangrijke werk. Nederland helpt het droge Jemen met beter waterbeheer. Ons land verbetert er de gezondheidszorg voor zwangere vrouwen. Nederland steunt de registratie van kiezers zodat Jemen op enig moment naar de stembus kan. Nederland zit  aan tafel bij vergaderingen over de vele uitdagingen die Jemen teisteren. Toen eind januari een bestand was gesloten ben ik voor de ambassadeursconferentie naar Nederland gegaan. Een dag na mijn aankomst is de regering in Sana´a weg. Hoe moet het verder met het land? Twee weken lang blijft de hoop dat de partijen eruit komen en dat de Houthi´s begrijpen dat zij het niet alleen voor het zeggen kunnen hebben. De politieke spanning loopt echter op en de dreiging van nieuw geweld neemt toe. Op 9 februari spreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over Jemen. In Brussel worden stevige Raadsconclusies aanvaard. Kunnen de ambassades nog open blijven? Moeten we dicht? Geruchten over een op handen zijnde evacuatie van de Amerikaanse en Britse ambassades nemen toe. Zij verminderen de omvang van hun staf. Ik bel en mail steeds met mijn plaatsvervanger, Robert Petri, in Sana´a en woon overleg bij op het ministerie. Met een rood hoofd want ik ben snipverkouden. Uit Parijs en Berlijn wordt bericht dat ook Frankrijk en Duitsland hun ambassades zullen sluiten. Mijn staf bereidt onze sluiting voor. Het reisadvies over Jemen wordt bijgewerkt. Minister Koenders wordt bijgepraat. Hij neemt het besluit om de Nederlandse ambassade in Sana´a tijdelijk te sluiten. Een brief aan de Tweede Kamer is in de maak. Daarna kan de media worden geinformeerd. Ondertussen volg ik wat mijn medewerkers in Sana´a doen en bereid hun terugkomst voor. Vanaf maandag moet er vanuit Den Haag worden gewerkt en gaan we praten over hoe-nu-verder, onze betrokkenheid met dit bijzondere land gaat gewoon onverkort door. Het belangrijkste is dat zij nu zonder kleerscheuren Jemen kunnen verlaten. Robert en de collega´s van het BSB-beveiligingsteam bewaren de rust en wikkelen alles goed af. Ik ben opgelucht als hij me een sms stuurt. De hele staf zit in het toestel en de deur van het vliegtuig is dicht.

Share Button

About the author

Aldrik Gierveld
Written by Aldrik Gierveld

Dutch ambassador to Yemen

He started working with the Netherlands’ Ministry of Foreign Affairs in 1990. In the beginning of his career he worked amongst others with our Embassy in Boedapest and in The Hague on security and European integration issues.

Then

2001 - 2004 Head Economic Department Embassy in Rome

2004 - 2006 On secondment to the European Commission in Brussels, Department for Programming and coordination of Commission policies

2006 - 2010 Head of the Environment department, Permanent Representation to the EU, Brussels

2010 - 2014 Deputy director Multilateral Institutions Department, Ministry of Foreign Affairs