Toekomst voor Toto
23 Jan 2015
Uit Boekarest komt een aangrijpend verhaal naar Nederland: “Toto and his sisters”. De documentaire geeft een kijkje in het leven van een jongetje en zijn twee zussen. Moeder zit in de gevangenis, vader vertrokken. Een woning met junks en drugsdealers. In één van de arme wijken hier in de stad. Veel bewoners zijn Roma, maar zeker niet allemaal. Wat ze gemeen hebben: hun leven lijkt uitzichtloos. Maar de documentaire van Alexander Nanau laat meer zien. Tegen de stroom in zoekt Toto zijn weg, ontwikkelt zijn talent voor “streetdance” en wint zelfs een prijs in een nationale danswedstrijd.
Belangrijk voor Toto is het werk van een bescheiden particuliere organisatie, bij hem in zijn buurt: de alternative education club. Deze club zorgt voor naschoolse opvang, helpt bij huiswerk, en geeft de jeugd een thuis. Meer nog, de club stimuleert de jongeren zich te ontwikkelen, ergens goed in te worden, in een team te werken, eigenwaarde te krijgen. De een legt zich toe op teamsport, de ander op toneel of tekenen. De alternative education club helpt Toto en zijn zusters verhuizen van het appartement van een verslaafde en dealende oom naar een tehuis. Via de club maakt Toto kennis met “streetdance”.
De documentaire komt nu naar Nederland, is te zien is op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam (https://www.iffr.com/nl/films/toto-si-surorile-lui/). De documentaire won al prijzen in verschillende Europese filmfestivals zoals in Leipzig en Zurich. Een aanrader. Het leven van Toto en Nanau’s wijze van filmen grijpt je naar de keel. Voor degenen die ‘m missen, geen zorg. HBO heeft de rechten gekocht en gaat de documentaire wereldwijd uitzenden.
Rotterdam is niet het enige raakvlak met Nederland. Vijf jaar geleden werd de alternative education club in de wijk in Boekarest opgericht met Nederlandse steun. Voor onze ambassade was het een experiment. Hoe kan Nederland helpen in zo’n buurt? Met onderwijs? Maar hoezo onderwijs als de kinderen geen thuis hebben? Zo kwam het idee tot stand om een lokaal in een school in te richten als naschoolse opvang. Inmiddels krijgt het werk van de club erkenning in heel Roemenië. Als een aanpak die werkt om jongeren op te school te houden en bij te dragen aan de ontwikkeling die ze verdienen. Dankzij de club heeft Toto meer zelfvertrouwen, staat letterlijk z’n mannetje.
Roemenië kent aanzienlijke sociale problemen. Volgens Europese statistieken loopt 40% van de Roemeense bevolking risico op armoede (circa 10% in Nederland). Onder de Roma bevolking is dit nog hoger. Sociale voorzieningen zijn daarom van groot belang. En onderwijs, in school en na school. En dan zo dat het kinderen en jongeren stimuleert om het beste te halen uit zichzelf. Zonder dat zijn ze kansloos, in Roemenië en daarbuiten. Met een opleiding en zelfvertrouwen maken ze juist wel een kans. Op een beter bestaan in een vergrijzend Europa. En om zo bij te dragen aan een beter, competitiever Europa.
De Roemeense overheid worstelt met deze problemen. De ontwikkeling gaat niet zo snel als we zouden willen. Europese samenwerking met Roemenië is daarom van tastbaar belang. Europese wetgeving en fondsen, maar ook het delen van nuttige ervaring die in andere landen is opgedaan. Dat die samenwerking er is, is niet genoeg. Gaat erom dat het goed gebeurt, correct gebeurt. Het gaat om belastinggeld, en om grote bedragen. De correcte en tijdige besteding van EU-hulp is een punt. Dat kan beter, en daar zet Nederland zich voor in, in Brussel en hier, deze ambassade voorop. Het kan. Dat hebben projecten als die van de Alternative Education Club laten zien. We kennen de medewerkers van de club, ze zijn super gemotiveerd, verzetten bergen, tegen de bureaucratie in. En we zien resultaat: in de wijk, met de kinderen, binnen de school en daarbuiten. Daar getuig ik van. Heb Toto leren kennen op een streetdance festival. Een groep straatvoetballers uit de buurt namen we mee naar de Arena, als gast van de ambassade toen Oranje hier kwam spelen tegen Roemenië in 2012. Zie onze ambassade-Facebook. De hulp die Nederland hen gaf, voor scholing en opvang, die heeft zichtbaar resultaat. De documentaire over Toto heeft een oranje tintje.

Uit de film Toto and his Sisters

Kinderen van de Alternative Education Club
About the author
Written by Matthijs van Bonzel
Matthijs van Bonzel
Dutch ambassador to Spain
Mr. Matthijs van Bonzel specialised during his studies in Utrecht and Michigan University on international economic integration and world trade affairs. After his law studies he worked as an apprentice at the European Commission in Brussels, on Development Policies.
Mr Van Bonzel joined the Ministry of Foreign Affairs in 1982. He was posted at the Ministry’s NATO Department in The Hague, and subsequently, in 1985, at the Netherlands Embassy in San Jose, Costa Rica, co-ordinating development co-operation and refugee aid in the region of Central America. From 1989 on, Mr Van Bonzel was active in various functions in the European Integration Department; he was a member of the negotiating team for the EU-Treaty of Maastricht 1991, and was head of the negotiating team for the EU-Treaty of Amsterdam 1997.
From 1997 to 2001 Mr Van Bonzel was Counsellor at the Permanent Representation of the Netherlands to the European Union in Brussels, and after that, Head of the Political Section of the Netherlands Embassy in Berlin, Germany. From 2005 to July 2008 Mr Van Bonzel was Minister Plenipotentiary and Head of the Economic Section at the Netherlands Embassy in Tokyo, Japan. From 2008 to 2011 he was Ambassador of The Netherlands to Costa Rica, El Salvador, Honduras and Panama, with residence in San Jose, Costa Rica. He served as ambassador to Romania and Moldova 2011-2015. He is now Ambassador to Spain.
You must be logged in to post a comment.