Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Tulpenmania

30 Nov 2015

De weken waarin 11 en 18 november vallen, vormen een periode waarin het Letse patriottisme hoogtij viert. Op Lāčplēsis dag, 11 november, worden de gevallenen herdacht die Riga verdedigden na de afloop van Wereldoorlog 1 tegen een monsterverbond van Wit-Russen en nog niet gerepatrieerde Duitse soldaten. 18 november is de onafhankelijkheidsdag.

Voor diplomaten is het een periode van bloemenkransen leggen, dodenherdenkingen en militaire parades, vaak in de kou en regen of natte sneeuw. De donkerrode en wit gekeurde banen van de Letse vlag omlijsten de straten en sieren de jassen van elke rechtgeaarde Letse burger. Als ambassade vraag je je dan af hoe je hier op een positieve manier op zou kunnen inspelen. Het meenemen van bloemen bij elke gelegenheid is iets wat Letland en Nederland gemeenschappelijk hebben. Bij elke herdenking worden hier bloemen gelegd. Het nationale vrijheidsmonument wordt op Onafhankelijkheidsdag omringd door een bloemen zee.

Letland1

Verleden jaar maakte de ambassade een mooi gebaar door tulpen aan het Letse EU-voorzitterschap aan te bieden. Er was namelijk net een nieuwe tulp ontwikkeld in het donkerrood en stralend wit van de Letse vlag die heel toepasselijk Latvia werd gedoopt. Voor de Nationale Bibliotheek waar alle EU vergaderingen in Riga plaatsvonden, was in het grasveld aan de voorkant het Letse EU-voorzitterschapslogo te zien, gevormd door de Nederlandse Latvia tulpen: een mooi gezicht. Maar wat nu dit jaar te doen om Nederland weer op de kaart te zetten?

Letland2

We kozen er ditmaal voor dezelfde “Letland“ tulp in de nationale rode en witte kleuren aan te bieden aan de president, het parlement, en ons netwerk van politici en bewindslieden. Tulpen moeten tenslotte ook in deze periode in de grond, en wat is er nu niet gepaster dan tegen de tijd dat de onafhankelijkheid gevierd wordt, de naar Letland genoemde Nederlandse bollen cadeau te doen?

Dit idee viel overal in goede aarde. Het is aardiger dan de gebruikelijke obligate cadeaus rond Kerst en Nieuwjaar en past ook goed in de gezamenlijke traditie, bij bezoek, of gepaste gelegenheden, bloemen mee te nemen. In Nederland zeggen we het met bloemen, maar in Letland ook: op straat zie je altijd wel iemand met een bos bloemen lopen, die – zonder dat men het zich realiseert – meestal uit Nederland afkomstig zijn.

Het tijdstip, rond de diverse onafhankelijkheidsvieringen, maakte de kleurstelling van de Latvia tulp, in de kleuren van de nationale vlag, ook passend. Het appelleert aan het patriottisme. Het bleek dat de lokale distributeur nog een paar duizend bollen in voorraad had, die de ambassade tegen een redelijke prijs kon afnemen. En passant konden we op deze manier de afzet van Nederlandse bollen en Nederlandse bloemen promoten. Zo gezegd zo gedaan.

Letland3
In de week voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag plantten de ambassadeur en de First Lady tulpen in de tuin van de zomerresidentie van de president, in Jurmala aan de kust. De officiële residentie, het kasteel van Riga, wordt namelijk nog altijd verbouwd, en de bouwwerkzaamheden maakten de aanleg van een tulpenperk onmogelijk.

Letland4
Een week later, op 10 november, zetten we samen met de voorzitster van het Letse parlement, en leden van de parlementaire vriendschapsgroep Letland-Nederland, en een groot aantal middelbare scholieren tulpenbollen in de koude grond voor het parlementsgebouw. Beide evenementen trokken de nodige mediabelangstelling, zelfs in de Russischtalige media.

Tot slot stelden we op 13 november tulpen beschikbaar voor de winnaars van een wedstrijd die live uitgezonden werd op Letland radio 1, op een populaire radio show, “Letse verhalen voor 100 jaar Letland.“ Zo kregen wij ook daar, mede dankzij de aanwezigheid van de president van Letland, en van enkele lokaal bekende musici, waaronder Raimond Paul, een mooi podium om Nederland in een positief daglicht te plaatsen.

En als de bollen het voorjaar goed zijn opgekomen, is er uiteraard tegen deze achtergrond met Koningsdag weer een persmoment denkbaar. Al met al kijken we als ambassade terug op een geslaagd experiment in eigentijdse publieksdiplomatie, en klassieke Holland Branding, maar wel met een commercieel tintje. Voor ambassades vandaag de dag geen ongebruikelijke combinatie!

Share Button

About the author

Pieter Langenberg
Written by Pieter Langenberg

Dutch Ambassador in Riga

Education 1973 Gymnasium 1979 University of Utrecht – Faculty of History

Career 1979 – 1992 Ministry of Foreign Affairs (different assignments in Budapest, Washington, Canberra, UN Disarmament Department);

1992 – 1995 Head of Division, Department of European Integration;

1995 – 1999 Deputy Head of Mission, Embassy of the Kingdom of the Netherlands to Ireland;

1999 – 2005 Head of Department, Permanent Mission of the Netherlands to the European Union, Brussels (Belgium);

2005 – 2009 Consul General in Antwerp (Belgium);

2009-2013 Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Georgia and Armenia

2013-2015 Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to the Republic of Slovenia

Current position: Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Latvia