Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Vakantie Cyprus: met z’n tweeën heen, met z’n vieren terug

29 Jan 2017

Wat kan de ambassade voor je doen als je kind te vroeg geboren wordt in het buitenland?

Het zal je maar gebeuren. Je bent zwanger en gaat voor de laatste keer als stel met elkaar op vakantie. Nog één keer met elkaar op stap voordat het avontuur van het jonge ouderschap begint. Dat was ongeveer het plan van een Nederlands stel dat Cyprus bezocht. De werkelijkheid verliep  iets anders dan gepland.

De tweeling werd zes weken te vroeg geboren. De arts in Pafos, het kuststadje waar het stel verbleef, had direct een ambulance gebeld voor transport naar de hoofdstad Nicosia. In ruim twee uur reden zij midden in de nacht naar het enige kinderziekenhuis van het eiland. De volgende ochtend stond de jonge vader bij ons aan de balie. Of zijn twee zoontjes het zouden halen was op dat moment nog niet zeker. Hij wilde zeker stellen dat zodra de kinderen medisch gezien naar Nederland zouden kunnen, er reisdocumenten afgegeven konden worden.

Het verhaal van de kersverse vader in zo’n moeilijke en emotionele situatie bij ons aan de balie raakte me. Als mens. Als moeder. De ambassade legde contact met het ministerie in Den Haag om te kijken hoe we het stel in deze bijzondere situatie zo goed mogelijk konden helpen. Na 1,5 maand gaf de arts het groene licht om de baby’tjes naar Nederland mee te nemen. Geboortecertificaten waren beschikbaar. Foto’s maakte de vader – bij wijze van uitzondering – zelf in het ziekenhuis; de baby’s konden in hun couveuse natuurlijk niet naar de fotograaf of ambassade komen. Doordat alles was voorbereid konden de laissez-passers voor de jongentjes snel worden afgegeven.

Op de ambassade leefden we mee en dachten we mee over hoe we zouden kunnen bijdragen aan een goede afloop van dit alles. We dachten aan de gemiddelde hoeveelheid bacillen die in vliegtuigen ronddwalen en hoe die gezonde volwassenen soms ziek kunnen maken. Laat staan deze nog uiterst bevattelijke kleine mensjes. Voor ons was het een kleine moeite om de telefoon op te pakken en dit met Transavia te bespreken. Zij waren bereid de hele eerste rij te reserveren zodat de baby’tjes aan zo min mogelijk mensen zouden worden blootgesteld.

Zo zetten het jonge gezin met z’n vieren weer voet aan de grond, waar ze met z’n tweeën waren vertrokken. Het vervolg van dit verhaal is bij onze ambassade niet bekend. Maar mijn collega’s en ik zullen dit gezin niet snel vergeten. Ik hoop dat het goed met ze gaat. En dat ze nog eens terugkomen naar het mooie Cyprus om hun vakantie met z’n vieren in te halen.

Share Button

About the author

Nathalie Jaarsma
Written by Nathalie Jaarsma

Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Cyprus.

Other recent posts by Nathalie Jaarsma

    • Geen andere posts gevonden

All posts by