Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Verf uw deur groen!

6 Jan 2015

Greening Yemen

Winkeliers in de stad Ibb kregen een week geleden een aanwijzing van de gemeente om hun deuren groen te schilderen. De brief leidde tot verontwaardiging. De verantwoordelijke ambtenaar zei dat volkscomité’s van Houthi’s hem hadden opgedragen de brief te schrijven. Een woordvoerder van het ministerie van Openbare Werken in de hoofdstad Sana’a benadrukte dat de brief niet door de regering was verordeneerd.

De sjiitische Houthi’s willen dat de verjaardag van profeet Mohammed, die dit jaar op 3 januari valt, feestelijk wordt gevierd. Zij zien het als een religieuze plicht de profeet te eren. Groene deuren, vlaggen en banieren zijn op veel plaatsen in Jemen te zien. Soennitische moslims vinden de grote verering van de profeet niet gepast. De koran schrijft de verering volgens hen niet voor en de profeet zou nooit om viering van zijn verjaardag hebben gevraagd.

Veel mensen in Jemen voelen zich onder druk gezet om te doen wat de Houthi’s vragen. Het laatste half jaar hebben zij veel macht verworven. Het regime van oud-president Saleh onderdrukte de Houthi’s met harde hand. Het leger voerde vaak strafexpedities naar het noorden uit. Na de revolutie van 2011 versterkten de Houthi’s hun politieke en militaire positie snel. Zij wilden afrekenen met oude vijanden. Vorig voorjaar begon hun opmars naar het zuiden. In september namen zij met geweld de hoofdstad Sana’a in. Alle politieke partijen sloten daarna een nationaal vredesakkoord, maar de Houthi’s trokken zich niet terug. Hun troepen vervolgden hun weg naar andere delen van het land.

In november werd een nieuwe regering gevormd. Deze regering moet Jemen door de economisch moeilijke tijden loodsen. Dit jaar moet er een nieuwe grondwet komen en moeten verkiezingen plaatsvinden. De ministeries en staatsinstellingen worden door Houthi’s onder druk gezet. Houthi’s vragen ministers om hun aanhangers in dienst te nemen of om geld uit te geven aan doelen die zij belangrijk vinden. Ze eisen toegang tot informatie in hun jacht op corrupte ambtenaren. Bedrijven van oude tegenstanders worden door Houthi’s lastig gevallen. Het management wordt van corruptie beticht en weggejaagd. Vrouwen krijgen bij checkpoints te horen dat zij niet achter het stuur horen te zitten.

Een grote meerderheid van de Jemenitische bevolking is soennitisch en moet weinig hebben van de Houthi’s. Met name in steden als Taiz en Aden is er veel argwaan. Na vier jaar revolutie is de behoefte aan rust, veiligheid en economisch herstel groot. De Houthi’s zetten de zaken steeds weer op scherp. Dat zet kwaad bloed. Houthi-aanhangers worden nu doelwit van aanslagen. Op oudejaardag blies iemand zich in een cultureel centrum van Ibb op en doodde tientallen mensen. Die aanslagen worden door Al Qaida opgeëist. Ook radicale soennitische stammen nemen de wapens tegen de Houthi’s op nu zij in hun gebieden aanwezig zijn.

De democratische transitie en economische hervorming van Jemen is niet uit zicht verdwenen maar de weg erheen wordt smaller. De regering worstelt met de bemoeienis van de Houthi’s en andere groepen. Er lijkt niet veel nodig voor een escalatie van het sectarisch geweld. Dit geweld kostte vorig jaar 2000 mensen het leven. Toen ik over de groene-verf-opdracht in Ibb las, dacht ik aan een oud nummer van de Rolling Stones – Paint it black. “I see a red door and I want it painted black. No colours anymore, I want them to turn black.” De vergroening van Jemen is een donker vooruitzicht.

Share Button
  • 6 Jan 2015, 8:00
  • Posted in Democracy
  • No comments yet

About the author

Aldrik Gierveld
Written by Aldrik Gierveld

Dutch ambassador to Yemen

He started working with the Netherlands’ Ministry of Foreign Affairs in 1990. In the beginning of his career he worked amongst others with our Embassy in Boedapest and in The Hague on security and European integration issues.

Then

2001 - 2004 Head Economic Department Embassy in Rome

2004 - 2006 On secondment to the European Commission in Brussels, Department for Programming and coordination of Commission policies

2006 - 2010 Head of the Environment department, Permanent Representation to the EU, Brussels

2010 - 2014 Deputy director Multilateral Institutions Department, Ministry of Foreign Affairs