Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dutch Diplo Talk

Waar is uw chauffeur? Of: publieksdiplomatie in de praktijk

27 Mar 2015

Anne Frank tentoonstelling Skofja Loka

Het is maandagmiddag 4 uur wanneer ik in de auto stap om naar Skofja Loka te rijden. Het regent, dat betekent vertraging. Tijdens het rijden bedenk ik me dat ik misschien beter de middag vrij had kunnen nemen. Vanochtend stond ik al om 5 uur op om na een paar dagen verlof naar Ljubljana terug te vliegen. Maar wat ik nu ga doen, is zinnig en ook leuk. Dus toch de juiste keus gemaakt om deze halve dag te werken.

De navigatie kent wel de straatnaam maar niet het huisnummer van de school. Die straat blijkt helaas lang te zijn en bovendien meerdere scholen te huisvesten. Driemaal scheepsrecht, de derde school is degene waar ik wezen moet. Buiten wordt ik opgewacht door Monika, van het Sloveense Museum voor Hedendaagse Geschiedenis, de uitvoerende organisatie van het project. De auto mag ik naast de voordeur parkeren. Daar staat ook de schooldirecteur. ‘Waar is uw chauffeur?’, vraagt hij belangstellend. Ik twijfel even, moet ik dit momentum aangrijpen om te vertellen over Moderne Diplomatie? Of zal ik bescheiden antwoorden dat ik slechts Tweede Man ben? Ik los het op met ‘I like driving’. De focus moet nu naar hetgeen waar ik voor kom: de rondreizende Anne Frank tentoonstelling.

Die tentoonstelling is een project dat we als ambassade doen met het Museum voor Hedendaagse Geschiedenis in Ljubljana en met het Anne Frank Huis in Amsterdam. De tentoonstelling bestaat uit een dertigtal panelen, over het verhaal van Anne Frank en de rassenmoorden in de Tweede Wereldoorlog. In anderhalf jaar reist de tentoonstelling (gesponsord door TNT) vanuit Ljubljana naar diverse scholen in Slovenië. Bij elke school wordt een groep van tien oudere leerlingen ‘opgeleid’ om het verhaal van Anne Frank te vertellen, en te koppelen aan het thema van tolerantie en non-discriminatie. Deze leerling-gidsen leiden vervolgens de weken daarop andere leerlingen en belangstellenden rond. Slovenië is momenteel nog behoorlijk etnisch homogeen, er is dan ook weinig of geen discussie over de ‘multiculturele samenleving’. Maar wat niet is kan nog komen met de huidige immigratiestromen. Elders in Europa en in Nederland speelt het thema wél op, ook getuige de recente tragische gebeurtenissen in Brussel en Parijs,  en ook daarom heeft onze ambassade er voor gekozen om dit project te initiëren. We sponsoren met geld uit het fonds voor Publieks Diplomatie. In samenwerking met een Sloveense NGO hebben we er ook nog een opstelwedstrijd aan gekoppeld. De winnares hiervan heeft van AF-KLM twee vliegtickets naar NL gekregen. En een rondleiding in het Anne Frank Huis.

Terug naar de opening van de tentoonstelling. Nadat de schooldirecteur en Monika van het Museum aan het woord zijn geweest, ben ik aan de beurt. Ik leg uit waarom we het een goed project vinden. En ik vertel dat het Anne Frank Huis in Amsterdam nu een museum is, dat een bezoek zeker waard is. En dat dichter bij huis, in het arboretum op 20 km afstand van Ljubljana, een nazaat staat van de kastanjeboom die bij het Achterhuis stond, twee jaar terug geplant door de Sloveense president Pahor. Ik wacht, mijn verhaal wordt vertaald – vooral voor de aanwezige (groot)ouders denk ik, de jongeren spreken hier goed Engels. Vervolgens krijg ik een grote schaar op een kussentje aangereikt om een lint door te knippen. De opening is verricht. Ik praat nog met wat aanwezigen en vertrek weer. De conciërge wuift me uit. En terwijl ik door de miezerregen naar huis rijd, realiseer ik me weer hoe veelzijdig mijn baan is!

Uitnodiging Anne Frank Tentoonstelling

Uitnodiging Anne Frank Tentoonstelling in Skofja Loka (Slovenië)

Plv. CDP van Oostveen opent de tentoonstelling

Plv. CDP van Oostveen opent de tentoonstelling

Een onderdeel van de Anne Frank tentoonstelling

Een onderdeel van de Anne Frank tentoonstelling

 

Share Button
  • 27 Mar 2015, 8:00
  • Posted in Embassy
  • No comments yet

About the author

Paul van Oostveen
Written by Paul van Oostveen

Paul van Oostveen

Deputy Head of Mission at the Dutch Embassy in Ljubljana, Slovenia.

Educated as a biologist at the University of Groningen, Paul made a career switch when he joined the Dutch foreign service in 1997. He has worked on various positions at the ministry and abroad, in Belgrade, St.Petersburg and since 2012 in Ljubljana. He is married and has two daughters and a son.